Πρόγραμμα / Τρίτη, 06.06
Μια σειρά συζητήσεων, video και συμμετοχικών έργων του προγράμματος Tale of X Cities, που αποσκοπεί μέσω της τέχνης στη δημιουργία ενός δικτύου κοινοτήτων που εργάζονται από κοινού για την ανάπτυξη μέσω του πολιτισμού. Οι θεματικές που θα διερευνηθούν στις καθημερινές δράσεις θα αφορούν:
Φαγητό, Μνήμη, Τόπος, Κοινότητα
Μαγειρεύοντας και τρώγοντας μαζί
Φαγητό και Λογοτεχνία
Διαβάζοντας και γράφοντας για το φαγητό
Φαγητό, Περιβάλλον και Διατροφή
Επίμονοι κηπουροί και τροφοσυλλέκτες
Τέταρτη, 7/6 19:00-20:30
''Βιβλιοφάγοι''
Μέλη και φίλοι των λεσχών ανάγνωσης “μπλε αλώνι” παρουσιάζουν κείμενα ή βιβλία σχετικά με την ευρύτερη θεματική του φαγητού, της εστίασης, της μαγειρικής και της τροφής. Η αγάπη για τα βιβλία γεμίζει ένα απόγευμα με γαστρονομικές αφηγήσεις.
Πέμπτη, 8/6 19:00-20:00
“Δείξε μου τι τρως, να σου πω από πού είσαι!”
Τέσσερις άνθρωποι από διαφορετικές χώρες που ζουν στην Ελλάδα αφηγούνται. Μιλούν για τους ίδιους, τη χώρα τους και τον πολιτισμό τους, ανακαλούν αναμνήσεις από τα φαγητά τις πατρίδας τους που νοσταλγούν, τους ανθρώπους που τα μοιράστηκαν μαζί τους, τις στιγμές αγάπης, τρυφερότητας, ξεγνοιασιάς, χαράς…
Συμμετέχουν: Kristina Hakobyan (Αρμενία), Oxana Kocherga (Ρωσία), Madalina-Catalina Romascu
(Ρουμανία), Lindita Zefi (Aλβανία)
Παραγωγή: Αction Art / Εικαστική Δράση
Συντονισμός: Ροδάνθη Δημητρέση
Παρασκευή, 9/6 19:00-20:30
“Για τι γράφω όταν γράφω για το φαγητό. Μία συζήτηση για το φαγητό, τις συνταγές και τη δημιουργική αφήγηση”
Πώς μπορούμε να μεταδώσουμε την εμπειρία της γεύσης μέσα από ένα κείμενο;
Γιατί γράφουμε συνταγές; Τι είναι αυτό που κάνει τα βιβλία μαγειρικής σημαντικά;
Ποια η θέση των προσωπικών ιστοριών στη συγγραφή συνταγών;
Συμμετέχουν:
Χρυσούλα Ιωαννίδου (μέλος της κοινότητας του Tale of X Cities)
Γιώργος Παπαλεξάνδρου (γραφίστας)
Θεανώ Πασχάλη (ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής), Ζαφείριος Τσάκος (Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής)
Συντονιστής συζήτησης: Δημήτρης Κοπαράνης (chef, δημοσιογράφος και παραγωγός περιεχομένου)
Σάββατο, 10/6 19:00-20:00
“Στάρι, σουσάμι, καρύδια, σταφίδες, κανέλα, αλεύρι, ζάχαρη”
Η Χρυσούλα Ιωαννίδου από το Ορμένιο Έβρου ετοιμάζει κόλλυβα και αφηγείται τη σχέση μεταξύ τροφής, συλλογικότητας, και εθίμων στο Βορειότερο χωριό της Ελλάδας.
Κυριακή, 11/6 19:00-20:30
“Καυγάδες στην κουζίνα - Η προετοιμασία του πασχαλινού γεμιστού αρνιού της Αμοργού”
Βιβιάννα Μεταλληνού
“Ο μπαμπάς μου, θεματοφύλακας των γαστριμαργικών παραδόσεων του νησιού, επιβλέπει την προετοιμασία της γέμισης αλλά και του πασχαλινού ταψιού το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου και η κουζίνα παίρνει φωτιά. Όλα πρέπει να γίνουν ακριβώς όπως τα λέει ο μπαμπάς. Καταλαβαίνετε τη μαμά να μαγειρεύει, με τον μπαμπά πάνω από το κεφάλι της. Εμείς πάντα κρυφακούγαμε πίσω από την κλειστή πόρτα της κουζίνας, που άνοιγε όταν το ταψί ήταν έτοιμο για τον φούρνο.”
Περισσότερες πληροφορίες & πρόγραμμα δράσεων:
www.x-cities.net
Διοργάνωση: ArtBox / Goethe Institut
designed by Boo Republic & developed by Enchatted
Privacy policy & cookies