Πρόγραμμα / Πέμπτη, 08.06

Thessaloniki City of Gastronomy - Design Week Conference Day 1

Από τις 6 έως τις 11 Ιουνίου, το Thessaloniki Design Week (ThessDW) 2023 φέρνει στο επίκεντρο τη σχέση του design με τη γαστρονομία. Για την καλύτερη προσέγγιση και ανάπτυξη του θέματος, η φετινή διοργάνωση διαρθρώνεται σε τέσσερις μεγάλες θεματικές ενότητες. Αυτές δίνουν, τόσο στο ειδικό όσο και στο ευρύ κοινό, την αφετηρία και την αφορμή για τη συζήτηση, τον διάλογο, τον προβληματισμό, την ενημέρωση και τη διαβούλευση σε μία πληθώρα επιμέρους ζητημάτων.

Μία από τις τέσσερις θεματικές ενότητες του φετινούThessDW αφορά την ίδια την πόλη της Θεσσαλονίκης και την ένταξη της στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων της UNESCO στο δημιουργικό πεδίο της γαστρονομίας. Το ThessDW 2023 επιδιώκει να υποστηρίξει, να ενισχύσει και να αναδείξει περαιτέρω τη διεθνή διάκριση και πιστοποίηση της γαστρονομίας της Θεσσαλονίκης, τη γαστρονομική παράδοση και αξία της πόλης και την αναγνώρισή της ως δημιουργικού γαστρονομικού κέντρου και προορισμού. Ταυτόχρονα, στοχεύει στην προβολή και ενδυνάμωση της αξιόλογης, ακμαίας και ζωντανής δημιουργικής κοινότητας που ζει και δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη και στην ευρύτερη περιοχή, όχι μόνο στον κλάδο της γαστρονομίας, αλλά γενικότερα στους τομείς του design και της δημιουργικής βιομηχανίας.

Στο πλαίσιο αυτό, στις 8 και 9 Ιουνίου ο Δήμος Θεσσαλονίκης διοργανώνει Ημερίδα με τίτλο «Σχεδιάζοντας το Εστιατόριο του Μέλλοντος», με συμμετοχή διακεκριμένων Ελλήνων και ξένων ομιλητών. Ανάμεσά τους οι:

  • Mauro Colagreco, σεφ του 3άστερου «Mirazur» του καλύτερου εστιατορίου στον κόσμο το 2019
  • Dan Barber σεφ του «Blue Hill at Stone Barns» (αστέρι Michelin και μέσα στα World’s 50 Best Restaurants) από τη Ν. Υόρκη
  • Ignacio de Juan-Creix y Umbert (επικεφαλής της Έρευνας και συνιδρυτής του πρωτοποριακού Plat Institute of Augmented Gastronomy στη Βαρκελώνη
  • Γιώργος Παπαζαχαρίας και Θάνος Φέσκος του Delta Restaurant στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (2 αστέρια και πράσινο αστέρι Michelin)
  • Θάνος Ζακόπουλος (ιδρυτής του Art & Design Studio CTRZAK με έδρα το Μιλάνο)
  • Ο διάσημος αρχιτέκτονας Στέλιος ΚΟΗΣ.

Η ημερίδα θα αναπτυχθεί στις εξής τέσσερις ενότητες:

  • Σχεδιασμός εστιατορίου - Από το αυθόρμητο στο conceptual
  • Art de laTable - Ο ρόλος του design στην εμπειρία του τρώγειν
  • Ηθικά Διλλήματα- Κοινωνικές Ευαισθησίες – Αειφορία στο Εστιατόριο του Μέλλοντος
  • Κυκλική οικονομία και Τεχνολογικές εξελίξεις στο Εστιατόριο του Τώρα και του Αύριο.

8/6

Α. Σχεδιασμός: Από το αυθόρμητο στο conceptual

18.00. Εισαγωγή – Παρουσίαση: Δημήτρης Αντωνόπουλος

18.15. Γιώργος Σαμοϊλης: Πως μια εγκαταλειμμένη καντίνα μεταμορφώθηκε σ ένα από τα πιο hot εστιατόρια των Κυκλάδων. Ο σεφ και δημιουργός του εστιατορίου «Cantina»στη Σίφνο μας αφηγείται το στόρυ της δημιουργίας του.

18.40. Στέλιος Κόης: Ο διάσημος αρχιτέκτονας παρουσιάζει τις εξαιρετικές ιδέες που κρύβονται πίσω από τον σχεδιασμό του μοναδικού «Delta Restaurant»με 2 αστέρια Michelin στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο Φαληρικό Δέλτα της Αθήνας.

19.05. Θάνος Ζακόπουλος: Ο ιδρυτής του Art & Design Studio CTRZAK με έδρα το Μιλάνο, παρουσιάζει το concept της δημιουργίας του sui generis, βραβευμένου με Χρυσό Σκούφο εστιατορίου – δεντρόσπιτου «Treehouse», στο Ekies All Senses Resort στη Βουρβουρού.

19.30. Ερωτήσεις - Συζήτηση

B. Art de la Table: Ο ρόλος του design στην εμπειρία του τρώγειν  

18.50. Εισαγωγή – Παρουσίαση: Δημήτρης Αντωνόπουλος

18.55. Έλια Λαμπίρη: Η κεραμίστρια δημιουργός του Mud Lab, μετά τη δημιουργία πιάτων για την εκδήλωση του Christian Dior στην Αθήνα, παρουσιάζει το πολύ ιδιαίτερο project κεραμικών για το εστιατόριο «Pelagos» του Four Seasons στην Αθήνα. Σε συνεργασία με τον σεφ Luca Piscazzi αποτυπώνει σε πηλό την ψυχή ελληνικών νησιών και εκπλήσσει.

19.20. Θάνος Ζακόπουλος: Ο ιδρυτής του Art & Design Studio CTRZAK με έδρα το Μιλάνο παρουσιάζει το concept Hybride (εταιρία Seleti), που συνδυάζει με πολύ ιδιαίτερο τρόπο την διαπολιτισμική αλληλεπίδραση Ανατολής - Δύσης σε πιάτα, ποτήρια, χαλιά , φλιτζάνια, βάζα υφάσματα.

19.55. Ερωτήσεις - Συζήτηση

Διοργανωτής: Philartia / Δήμος Θεσσαλονίκης

Κράτηση

Για την ομαλότερη διεξαγωγή της διοργάνωσης παρακαλούμε πραγματοποιήστε δωρεάν κράτηση.

Pencil illustration
6–11 Ιουνίου 2023
Instagram Facebook YouTube Contact

designed by Boo Republic & developed by Enchatted

Privacy policy & cookies