Θεσσαλονίκη

5-12 Μαΐου 2019

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη διοργάνωση  εκθέσεων, ημερίδων, παρουσιάσεων, ξεναγήσεων και διαγωνισμών . Οι επιμέρους δράσεις του απλώνονται στο μεγαλύτερο μέρος της Θεσσαλονίκης, επιδιώκοντας τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή του κοινού και εντάσσονται στις παρακάτω θεματικές ενότητες και χώρους.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

TDW

01

Ανα-σχηματίζοντας
το μέλλον

Οι ψηφιακές τεχνολογίες στο σχεδιασμό-design που διαμορφώνουν πλέον κάθε πλευρά της παραγωγής των προϊόντων, θα προβληθούν στο Περίπτερο 10 της HELEXPO. Eταιρείες και start ups, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα όπως το ΑΠΘ και το ΕΚΕΤ, η ΓΓ Νέας Γενιάς του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων, φορείς και ομάδες, διαμορφώνουν ένα γεμάτο πρόγραμμα με παρουσιάσεις, ομιλίες και εργαστήρια.

Όλες οι τάσεις της δημιουργικής βιομηχανίας και οι κοινότητες που κινούνται σ´αυτούς τους χώρους, ανταλλάσσουν εμπειρίες και προβληματισμούς που διαμορφώνουν ήδη το μέλλον μας.

TDW

02

Ανα-διαμορφώνοντας
το χώρο

Έργα και σχέδια αρχιτεκτονικής και αναπλάσεων, όπως και καλλιτεχνικού ή προϊοντικού σχεδιασμού θα εκτεθούν στο ΜΟΜus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (πρώην ΚΣΤ) στην Προβλήτα 1 στο Λιμάνι. 

Προτάσεις που προήλθαν από την ανοικτή διεθνή πρόσκληση του Thessaloniki Design Week, όπως και σχέδια φοιτητών και μεταπτυχιακών Αρχιτεκτόνων, διαμορφώνουν τις ιδέες με τις οποίες κινείται η μεταμόρφωση χώρων και περιοχών σε νέα κελύφη πολιτισμού, ψυχαγωγίας και άλλων χρήσεων.
Επιπλέον, εικαστικές επεμβάσεις σε χώρους της πόλης, δημιουργούν μια νέα οπτική σε υπάρχοντα σημεία και κτήρια.

TDW

03

Ανα-σχεδιάζοντας
την ταυτότητα

Η απονομή των βραβείων ΕΒΓΕ 2019, ο ετήσιος θεσμός-γιορτή της οπτικής επικοινωνίας και των graphic designers, ανεβαίνει φέτος στη Θεσσαλονίκη στις 5 Μαΐου στο Μέγαρο Μουσικής. Στα πλαίσια του ThessDW, στο ΜΟΜus – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (πρώην ΜΜΣΤ), θα φιλοξενηθεί η μεγάλη έκθεση των βραβείων ΕΒΓΕ, όπως επίσης έκθεση αφίσας και κάρτας, με δημιουργίες 10+10 γραφιστών από Θεσσαλονίκη και Κωνσταντινούπολη με κοινό θέμα το «νερό».

Ημερίδες και workshops, όπως το «Branding & Rebranding Πόλεων και Προορισμών» του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης (ΟΤΘ) θα πλαισιώνουν τις εκδηλώσεις γύρω από τον άξονα της οπτικής ταυτότητας και τις σύγχρονες μορφές και απόψεις της.

TDW

04

Ανα-στοχαζόμαστε
τις ικανότητές μας

Στα πλαίσια του Thessaloniki Design Week, το Σαββατοκύριακο 11 και 12 Μαΐου, το Made in Thessaloniki θα παρουσιάσει τους χώρους και το έργο μιας πλειάδας δημιουργών και σχημάτων, από όλο το φάσμα των νέων παραγωγικών και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων της πόλης. Workshops και διαγωνισμοί θα πλαισιώσουν τη δράση και θα αναδείξουν το ανερχόμενο δυναμικό της πόλης και της χώρας.

Παράλληλα, το Be Your City’s Tourist θα προβάλλει τις νέες τάσεις στους χώρους φιλοξενίας, σε μικρές ή και μεγαλύτερες μονάδες που πρωτοστατούν στην άνθηση του τουριστικού τομέα. Με την οργάνωσή τους από το Open House και τους εθελοντές του, οι ξεναγήσεις, οι παρουσιάσεις και τα εργαστήρια θα προσφέρουν μια αξέχαστη εμπειρία στο κοινό που θα τις παρακολουθήσει.

TDW

05

Ανα-πλάθοντας
τις αισθήσεις μας

Ένα επιλεγμένο πανόραμα χώρων και επιλογών στη γαστρονομία και στη διασκέδαση που έβαλε τη Θεσσαλονίκη στο διεθνή χάρτη των επισκεπτών, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν οι συμμετέχοντες στο Thessaloniki Design Week (#TDW).

Παρουσιάσεις από τους εμπνευστές, τους δημιουργούς, τους chef και βέβαια στο τέλος γευσιγνωσία, θα είναι στο μενού του προγράμματος για κλειστές ομάδες ενδιαφερομένων, στο διάστημα των καθημερινών δράσεων του #TDW.

TDW

06

Ανα-προσδιορίζοντας
τις ιδέες μας

Μέσα από τις εμπειρίες μας και την ιστορία του design απαντάμε στις προκλήσεις για νέες ιδέες. Το Διεθνές Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στο Labattoir αποτελεί μια αφορμή να επανεξετάσουμε την έννοια του Post-Industrial στο σχεδιασμό.

Παράλληλα, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου μας εισάγει στον κόσμο της φαντασίας και της δημιουργικότητας μέσα από προβολές ταινιών και ντοκιμαντέρ αφιερωμένα σε πολλαπλές πτυχές του σχεδιασμού.

Το σύνολο των δράσεων του Thessaloniki Design Week ολοκληρώνεται με το Closing Party στο Ύψιλον σε ένα περιβάλλον ιδανικό για ανταλλαγή ιδεών, ανάμεσα σε κοινό και συμμετέχοντες με βάση τα νέα ερεθίσματα και τις εντυπώσεις που θα έχουν δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης.