OPEN
    CALL

Ανοιχτή
    Πρόσκληση

Ανοιχτή
    Πρόσκληση

Το 2ο Thessaloniki Design Week διοργανώνεται το 2021, με κεντρικό άξονα της θεματικής του, την  ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ . Όλες οι πτυχές της διοργάνωσης εστιάζουν στην καινοτομία, την ευρηματικότητα και την εμπειρία νέων δημιουργών, αποσκοπώντας στον επαναπροσδιορισμό και την εξέλιξη κάθε πλευράς της ζωής μας, από την οικονομία και την παραγωγή, μέχρι το περιβάλλον και την υγεία, μέσω του σχεδιασμού προϊόντων και υπηρεσιών, τόσο στη μεγάλη κλίμακα, όσο και στη μικρή.

Προσκαλούμε δημιουργούς, ομάδες ή εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε όλους τους τομείς του σχεδιασμού, να υποβάλουν τις προτάσεις και τα έργα τους που αφορούν, είτε ψηφιακά, είτε απτά, προϊόντα, υπηρεσίες και εφαρμογές με άξονα την  ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ  και τις επιμέρους θεματικές ενότητες.

SPACE  
PUBLIC

Θεματικές ενότητες

Θεματικές ενότητες

Διαμορφώνοντας
τον Δημόσιο Χώρο

Στο πλαίσιο των αλλεπάλληλων μεταβολών της σημερινής εποχής προκύπτει η ανάγκη επαναπροσδιορισμού των υφιστάμενων μέσων, εργαλείων και λειτουργιών, προκειμένου να αναβαθμιστεί και να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του περιβάλλοντός μας. Ο αστικός και ο δημόσιος χώρος χρειάζονται καινοτόμες λύσεις, ώστε να απαντούν στις νέες προκλήσεις με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία και την προσβασιμότητα από όλους.

Με γενικότερο προσανατολισμό τις «Έξυπνες Πόλεις» (smart cities), δίνονται νέες δυνατότητες αντιμετώπισης αυτών των ζητημάτων μέσω των προηγμένων ψηφιακών τεχνολογιών, από τον σχεδιασμό στη μεγάλη κλίμακα και την αρχιτεκτονική, μέχρι το σχεδιασμό του αστικού πρασίνου και εξοπλισμού.

Δημιουργώντας στον
προσωπικό μας χώρο

Η συνεχής αλλαγή των συνθηκών διαβίωσης οδηγεί στην αναδιαμόρφωση του υπάρχοντος μοντέλου ζωής, των προσωπικών επιλογών και μέσων, ώστε να καλύπτονται οι σύγχρονες απαιτήσεις του ευ ζην της εποχής μας.

Η αξιοποίηση καινοτόμων λύσεων και πρακτικών και η προσθήκη νέων εμπειριών βελτιστοποιούν τις καθημερινές συνθήκες στον ατομικό χώρο και αναπτύσσουν νέες ευκαιρίες προσωπικής έκφρασης, επικοινωνίας, εκπαίδευσης, ψυχαγωγίας, χρηστικότητας και λειτουργικότητας. Οι ψηφιακές δεξιότητες και οι διαδικτυακές δυνατότητες επεκτείνουν πλέον τον προσωπικό χώρο, δίνοντας άλλες διαστάσεις στις διαπροσωπικές σχέσεις, με αρκετές όμως ακόμη απρόβλεπτες πτυχές.

SPACE  
PERSONAL

Υποβολή πρότασης

Υποβολή πρότασης

Οι αιτήσεις θα πρέπει να κατατεθούν μέχρι τις  30 Ιουνίου 2021 στις 23:00  χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα, και πρέπει να περιλαμβάνουν:

 • Το προφίλ των αιτούντων, συμπεριλαμβανομένων των πλήρων στοιχείων επαφής και σύντομο βιογραφικό σημείωμα έως μία σελίδα.
 • Τον τίτλο και την περιγραφή του έργου.
 • Φωτογραφίες του έργου σε HD ή σχέδια 2D/3D με διαστάσεις.
 • Πιθανές προηγούμενες εκθέσεις του έργου και απαιτήσεις εγκατάστασης.

Οι προτάσεις μπορούν να περιλαμβάνουν προηγμένες τεχνολογίες (AI, VR, AR, MR, 3D printing, νανοτεχνολογία, ρομποτική), εφαρμογές προβολής και προσβασιμότητας για τον πολιτισμό, εφαρμογές επικοινωνίας, εκπαίδευσης, αγοράς, ψυχαγωγίας, προγράμματα εξυπηρέτησης πολιτών σε θέματα οικονομίας/υγείας, τρόπους “πράσινης” διαχείρισης, καινοτόμες λύσεις στον αστικό σχεδιασμό, “έξυπνα” υλικά, πολυχρηστικά αντικείμενα κ.ά.)

Οι προτάσεις θα εξεταστούν σύμφωνα με τα παρακάτω κριτήρια:

 • Συνάφεια με τον γενικό άξονα και τις επιμέρους θεματικές ενότητες του 2ου Thessaloniki Design Week,
 • Καινοτομία, λειτουργική αξία και αισθητική ποιότητα.

Στο πλαίσιο του Thessaloniki Design Week τα 3 καλύτερα έργα από κάθε θεματική θα λάβουν βραβεία αξίας 1.000€, 700€ και 500€ αντίστοιχα, ενώ θα διερευνηθεί η δυνατότητα υλοποίησης ορισμένων έργων.

Όλες οι αιτήσεις θα εξεταστούν από αρμόδια επιτροπή με εκπροσώπους του design που διακρίνονται στους τομείς της αρχιτεκτονικής, των ψηφιακών τεχνολογιών, του product design και της γραφιστικής και αποτελείται από τους:

 • Ιωαννίδης Γιώτης, Aρχιτέκτων, Διευθυντής της AMKE PHILARTIA
 • Φακίνος Δημήτριος, Director, Partner European Design Awards, εκδότης του +DESIGN, διοργανωτής των βραβείων ΕΒΓΕ
 • Τέλλιος Αναστάσιος, Αρχιτέκτων, Διπλ. Αρχ. Μηχ. ΑΠΘ, M.Arch (Dist.) Bartlett UCL, Διδάκτωρ ΑΠΘ, Αναπληρωτής καθηγητής, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, ΑΠΘ
 • Κουμπάρος Απόστολος, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Masters in Engineering Management Design Consultant in areas of Architecture, Interior Spaces, Graphic & Experience Projects
 • Κοσμίδης Μηνάς, Αρχιτέκτων

 Η συμμετοχή των υποψηφίων τόσο στους χώρους, όσο και στις δράσεις του Thessaloniki Design Week είναι δωρεάν . Ωστόσο, οι υποψήφιοι θα πρέπει να καλύψουν το κόστος παραγωγής του έργου τους καθώς και των προσωπικών τους εξόδων σε περίπτωση παρουσίας τους.

Αφαίρεση
Προσθήκη ατόμου

Διαγωνισμοί

Υποβολή πρότασης

Διαγωνισμός Αφίσας

Το Thessaloniki Design Week καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους να δηλώσουν συμμετοχή στον διαγωνισμό αφίσας με έμπνευση από τον κεντρικό άξονα του 2ου ThessDW   ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ  , για να πλαισιώσει το λογότυπο της διοργάνωσης με ευφάνταστο τρόπο! Οι συμμετέχοντες καλούνται να οπτικοποιήσουν τις σκέψεις, τις ιδέες και τον προβληματισμό τους αναφορικά με το θέμα του διαγωνισμού με πρωτότυπο τρόπο.

Χρησιμοποίησε το λογότυπο του ThessDW και συνδιαμόρφωσε κι εσύ την οπτική ταυτότητα της διοργάνωσης! Η αφίσα που θα επιλεγεί θα τυπωθεί και θα προβληθεί σε χώρους της πόλης, ενώ ο δημιουργός θα λάβει χρηματικό έπαθλο 1.000€!

Διαγωνισμός T-Shirt

Αγαπάς το graphic design και ψάχνεις τρόπους να εξωτερικεύσεις τη δημιουργικότητά σου; Έχεις ιδέες που θες να δεις να υλοποιούνται και να κυκλοφορούν παντού γύρω σου; Θες να αφήσεις το στίγμα σου σε έναν θεσμό που καινοτομεί στο χώρο του Design στην πόλη;

Μπες στο διαγωνισμό για να σχεδιάσεις το μπλουζάκι που θα τυπωθεί για το 2ο Thessaloniki Design Week! Αναζητούμε μια πρωτότυπη ιδέα με έμπνευση από τον κεντρικό άξονα του 2ου ThessDW  ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ  για να πλαισιώσει το λογότυπο της διοργάνωσης με ευφάνταστο τρόπο!

Η πρόταση που θα επιλεγεί θα αποτελέσει το αναμνηστικό μπλουζάκι της διοργάνωσης, ενώ ο δημιουργός θα λάβει χρηματικό έπαθλο 1.000€.

Οι προτάσεις θα πρέπει να κατατεθούν μέχρι τις 11 Ιουλίου 2021.

Η κριτική επιτροπή αποτελείται από τους:

 • Δημήτριο Φακίνο
 • Αθανάσιο Μπάμπαλη
 • Κωνσταντίνο Δρακότη

Πληροφορίες

Tσαμπίκα Κωτούλα
Χριστίνα Χατζημιχάλη
T +30 2310 850642

ΑΜΚΕ Philartia

Σπύρος Τσαφαράς
T +30 2310 850642

Δήμος Θεσσαλονίκης

Κατερίνα Τσίτσελα
T +30 2313 318232

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

 
ΟΡΓΑΝΩΣΗ/ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ
συνδιοργανωση
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

Πληροφορίες

Χριστίνα Χατζημιχάλη
T +30 2310 850642

ΑΜΚΕ Philartia

Σπύρος Τσαφαράς
T +30 2310 850642

Δήμος Θεσσαλονίκης

Κατερίνα Τσίτσελα
T +30 2313 318232

© 2021 THESSALONIKI DESIGN WEEK,  powered by artdirector