fbpx

Thessaloniki
Design
Week

Η ΑΝΑ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ / RE-CREATION αποτελεί το σύνθημα της πρώτης διοργάνωσης του Thessaloniki Design Week που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από τις 5 έως τις 12 Μαΐου 2019.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης και το Thessaloniki Design Week, απευθύνουν ανοικτή πρόσκληση σε φορείς, ομάδες, μεμονωμένους καλλιτέχνες και δημιουργούς, να υποβάλλουν τις προτάσεις τους με στόχο τη συμμετοχή τους σε δύο διαγωνισμούς της διοργάνωσης.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

.

1. Διαγωνισμός T-SHIRT

Αγαπάς το graphic design και ψάχνεις τρόπους να εξωτερικεύσεις τη δημιουργικότητά σου; Έχεις ιδέες που θες να δεις να υλοποιούνται και να κυκλοφορούν παντού γύρω σου; Θες να αφήσεις το στίγμα σου σε έναν θεσμό που θα καθιερωθεί στο χώρο του Design στην πόλη;

Μπες στο διαγωνισμό για να σχεδιάσεις  το μπλουζάκι που θα τυπωθεί για το 1ο Thessaloniki Design Week!  Αναζητούμε μια πρωτότυπη ιδέα με έμπνευση από το σύνθημα ΑΝΑ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ του Thessaloniki Design Week για να πλαισιώσει το λογότυπο της διοργάνωσης με ευφάνταστο τρόπο. 

Η μόνη προϋπόθεση είναι η τοποθέτηση του λογοτύπου της διοργάνωσης που μπορείτε να κατεβάσετε από εδώ:

2. Διαγωνισμός ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΟΥ

Μπες στο διαγωνισμό για ένα  συμβολικό αναμνηστικό με πρωτότυπο design  που θα επαναπροσδιορίσει/προβάλει την ταυτότητα της πόλης, όπως την ερμηνεύει η φρέσκια ματιά ενός Designer. Άσε τη δημιουργικότητά σου ελεύθερη και σχεδίασε ένα μικρό αντικείμενο χρηστικής σημασίας, από μπρελόκ ή σουβέρ μέχρι τσάντα και ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς! Οι καλύτερες προτάσεις θα βραβευτούν και θα δουν το έργο τους να παράγεται! Είσαι έτοιμος να αντεπεξέλθεις στην πρόκληση;

Οι προτάσεις σας θα πρέπει να αποσταλούν μέχρι τις  11 Απριλίου  2019  χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα αποστολής. Οι συμμετέχοντες, δεν θα πρέπει να ξεπερνούν την ηλικία των τριανταπέντε (35) ετών.

Στους διαγωνιζόμενους θα δοθούν  τρία (3) χρηματικά βραβεία  των χιλίων ευρώ (1.000 €) από την Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς (ένα βραβείο για την μπλούζα και δύο βραβεία για το αναμνηστικό).

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

 

Ανακοίνωση νικητών!

Thessaloniki Design Week Contest-αναμονή τέλος! Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε τους τρεις μεγάλους νικητές των διαγωνισμών T-shirt και αναμνηστικού αντικειμένου που πραγματοποιήθηκαν με τη συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και του Δήμου Θεσσαλονίκης. Σας ευχαριστούμε όλους για τις πολύ ενδιαφέρουσες συμμετοχές σας!

OI ΝΙΚΗΤΕΣ


α. Τ-Shirt
 Πόπη Ζαφειράκη 


β. Αναμνηστικό αντικείμενο – Souvenir
1ο  Ευθυμία Χατζηκωνσταντίνου  και
2ο  Ανέστης Βουτσάς 

Η τριμελής κριτική επιτροπή αποτελούμενη από τους Τάσο Τέλλιο, Architect, Dip. Arch. AUTh, M.Arch (Dist.) Bartlett UCL, PhD AUTh, Associate Professor, School of AUTh , Θανάση Μπάμπαλη, Product Designer και Κωσταντίνο Δρακότη, ιδιοκτήτη του «Hello from Thessaloniki», ξεχώρισε και ανακοινώνει τις 3 συμμετοχές που κερδίζουν χρηματικά βραβεία 1000 ευρώ η καθεμία. Πληροφορίες για τις βραβεύσεις και επόμενες διαδικασίες θα ανακοινωθούν σύντομα. 

Σας περιμένουμε όλους στο πρώτο Thessaloniki Design Week, 5-12 Μαΐου.

η προθεσμία υποβολής προτάσεων έχει λήξει

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΕΚΤΕΣ ΜΕΧΡΙ 11 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019

Για Περισσότερες Πληροφορίες: Τένια Μενεγάκη, 6938 821666

T-SHIRT: αρχείο: jpg, jpeg, png ή pdf, με μέγιστο μέγεθος: 8Mb* (απαιτείται)
SOUVENIR: αρχείο: jpg, jpeg, png ή pdf, με μέγιστο μέγεθος: 8Mb* (απαιτείται)
Επιλέξτε σε ποιό/-ά δελτίο/-α θέλετε να εγγραφείτε για να λαμβάνετε τις ενημερώσεις μας.

02

TIF – PAVILION 10
CONFERENCE

Design Protection and Commercialization

16:00-16:15 Registration
16:15-16:30 Welcome, Ι. Kaplanis, General Director of ΟΒΙ
16:30-17:30 Protection of Industrial Design in Greece and European Union
Protection of Industrial Design through the DesignView system
Employee of ΟΒΙ
17:30-17:45 Questions-Discussion
17:45-18:15 What is happening today in the Industry – Examples
Georgios Giannikopoulos, CEO ΑΕΜΟS & Professor ΑΚΤΟ
18:15-18:45 Berlin: Emerging Node for the sector of creative design
Berlin: Startup Metropole in Europe
Oportunities and competitiveness for Designers
Alexandros Didaskalou, General Director & Co-founder of Ingenno Design, Berlin
18:45-19:15 Experience – Good Practice (entity with proprietary industrial design)
19:15-19:45 Branding: From vision, to Design, to International market
Dimosthenis Brousalis, CEO & Co-founder of Dasc Branding
19:45-20:00 Questions-Discussion

01

ΔΕΘ – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 10
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ​

Δημιουργική Σκέψη

Βάλτε τη φαντασία σας σε δράση!

EΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: ΜΑΓΚΥ ΠΑΠΑΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

H δημιουργική σκέψη είναι η ικανότητα του μυαλού να αναζητεί και να βρίσκει νέες, πρωτότυπες ή καινοτόμες ιδέες, να δίνει λύσεις σε διάφορα προβλήματα. Είναι η ικανότητα η οποία δημιουργεί την αλλαγή και την πρόοδο σε διάφορους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Στο συγκεκριμένο workshop θα έχουμε την ευκαιρία να αποκτήσουμε γνώσεις πάνω στην επιστήμη της δημιουργικής σκέψης, να κατανοήσουμε την λειτουργία της και να μάθουμε για «εργαλεία» τα οποία μπορούν να την βελτιώσουν. Θα ανακαλύψουμε τεχνικές με τις οποίες μπορούμε να «γυμνάσουμε» την δημιουργική μας σκέψη και να αναπτύξουμε την φαντασία μας, με στόχο να παράγουμε πρωτότυπες και καινοτόμες ιδέες. Θα αποκτήσετε το θάρρος να σκέφτεστε και να εκφράζεστε ελεύθερα, και να δίνετε λύσεις σε διάφορα σχεδιαστικά ζητήματα.

Το workshop Δημιουργικής Σκέψης, θα σας δείξει τρόπους να είστε περισσότερο δημιουργικοί, μαθαίνοντάς σας απλές στρατηγικές που απελευθερώνουν την δημιουργικότητα που κρύβετε μέσα σας και σας βοηθούν να την διοχετεύσετε στις σπουδές σας, στην δουλειά σας, ακόμη και στην καθημερινότητά σας.

Η Μάγκυ Παπαχαραλάμπους σπούδασε Graphic Design, στο Πανεπιστήμιο του Bedfordshire στην Μ. Βρετανία και Executive MBA στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Έχει πολυετή εμπειρία στο χώρο της Γραφιστικής, της Οπτικής Επικοινωνίας και της Εκπαίδευσης σε προγράμματα σπουδών Γραφιστικής και προετοιμασίας φοιτητών για εισαγωγή σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως επιστημονικός συνεργάτης στην Ερευνητική Ομάδα Συστημάτων Μεταφοράς του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου (TSRG/AUTh) όπου δημιουργεί επικοινωνιακό υλικό που αφορά διάφορα Ευρωπαϊκά Έργα.

03

MOMus-EXPERIMENTAL CENTER FOR THE ARTS​
EXHIBITION

Projects from the international Open Call

Exhibition of proposals that are mainly focused on architecture, space design in every scale, with participations covering the spectrum from urban planning, landscape design, restorations and interior design, up to proposals of a social and ecological nature, whereas there is also representation of artistic and product design.

Participants: Patsouri Galateia, Georgoula Maria-Eleni / Molonis Dimitris / Papathanasiou Alexandros / Foteiadou Nefeli, Stefanidis Konstantinos Group_Skg Architecture, Tsigkouni Stefania, Vasileiou Mairi, Oikonomidis Alkiviadis, Tsatsi Stamatia, Kalogeris Miltos, Botsoglou Efstratios, Amperiadis Christos / Genopoulos Vasilis, Kotitsa Ifigeneia, Karapanou Vasiliki / Kafe Ariadni-Katerini / Mpoumpoulaki Konstantina, Koulali Panagiota / Solanos Alexandros / Sioutopoulou Anastasia / Oikonomou Stamoulis, Malamos Achilles, Alexandrou Dimitrios / Ichtiaroglou Simeon / Hatziioannidis Vasilios, Bachiega Leonardo / Del Grande Giancarlo / Costa Celso / Chede Marco, Cunningham Joel Austin, Taggart Jennifer, Starkova Anhelina Livia, Khakpour M.Reza, Gunay Sinan / Oz Nurhayat (Superspace), Garinois Laura-India, Scarale G.Alessio / Studioassaus Wang Chi-Jen, Morselli Walter / Torres Marcela, 157+173 Designers, Studio Anagram A-U, Bm-Archilab, Object-E, Duailibe Dos Santos Rafael, Studio Yellow Pepper, Tektonn, Studio Morgenwirdsbesser, Panesa Ar.Randy, Tcp-Architectsa

03

MOMus-ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΩΝ
ΕΚΘΕΣΗ

Έλληνες product designers και προτάσεις Open Call

Έργα νέων Ελλήνων σχεδιαστών και καλλιτεχνικές εκφράσεις στο χώρο του χρηστικού αντικειμένου σε δύο άξονες, τη βιομηχανική παραγωγή και τη μικρή κλίμακα, αποτελούν τις ενότητες της έκθεσης, με συμμετοχή σημαντικών product designers της χώρας.

Συμμετέχοντες: Θανάσης Μπάμπαλης, Κωνσταντίνος Χούρσογλου, Χρήστος Μπάσιας, Δημήτρης Καλέργης, Γιώργος Μπόσνας, Καίτη Νικηταΐδου, Αφροδίτη Μιχαηλίδου- MiA’S, 03 Design, INOMO, Kizi Design Studio, Karyon Design, Neda Design / Coco-Mat, The Concrete Project, Studiolav, Volax Collective.

03

MOMus-EXPERIMENTAL CENTER FOR THE ARTS​
EXHIBITION

Greek product designers and Open Call proposals

Selected products and artistic expressions of utilitarian objects from young Greek designers on two axes, industrial production and small scale, are the sections of the exhibition with participation of important product designers of the country.

Participants: Athanasios Babalis, Constantinos Hoursoglou, Chris Basias, Dimitris Kalergis, George Bosnas, Ketty Nikitaides, Michailidou Afroditi | Mia’s, 03 Design, INOMO, Kizi Design Studio, Karyon Design, Neda Design / Coco-Mat, The Concrete Project, Studiolav, Volax Collective.

04

APODEC
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Creative Couples

Τα Creative Couples αποτελούν μια σειρά από διαδραστικές παρουσιάσεις με πρωταγωνιστές τον επαγγελματία δημιουργό μαζί με τον παραγωγό οι οποίοι ενώνουν δυνάμεις και συνεργάζονται για να προκύψει μια συσκευασία ,το εικαστικό μιας ετικέτας, ένα εταιρικό βίντεο κλπ, κάποια δηλαδή από τα πολύ σημαντικά εργαλεία που υποστηρίζουν το branding μιας σύγχρονης αγροδιατροφικής επιχείρησης.

Τα Creative Couples μας αφηγούνται ιστορίες από τις εμπειρίες που αποκόμισαν μέσα από αυτή τη δημιουργική διαδικασία έτσι ώστε εμείς να εμπνευστούμε και να διδαχθούμε τόσο από τις επιτυχίες και τα καλά αποτελέσματα όσο και από τις υπαρκτές δυσκολίες και τους κινδύνους. Τρία ζευγάρια δημιουργών και παραγωγών, θα μοιραστούν με το κοινό καλές πρακτικές αλλά και λάθη προς αποφυγή στην κοινή τους πορεία για τη δημιουργία ενός brand.

Η δράση έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα τόσο για νέους σχεδιαστές αλλά κυρίως για νέους παραγωγούς οι οποίοι μέσα από τις ιστορίες και την σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα σε ένα δημιουργικό ζευγάρι, τους δίνεται η δυνατότητα αφενός να εμπνευστούν αλλά και να αποκτήσουν πολύτιμη γνώση για την αξία του design. Επιπλέον, μέσα και από την ανάδειξη του παραδείγματος να ξεκινήσουν να προετοιμάζονται για να προσεγγίσουν την προσωπική τους διαδρομή στον καθορισμό και υλοποίηση της στρατηγικής branding της εταιρίας τους.

02

ΔΕΘ – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 10​
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Από την Αρχαία Ρώμη σε μια γειτονιά της Θεσσαλονίκης

EΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΝΙΚΟΣ ΓΙΟΥΡΗΣ / SLAB.DESIGN

Οι Αρχαίοι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν λάβαρα, για να ορίσουν οπτικά την αυτοκρατορία τους. Το Μεσαίωνα οι ιππότες κράδαιναν περήφανα σημαίες, για να προσδώσουν οπτική ταυτότητα στα κάστρα τους. Με τη δημιουργία των σύγχρονων κρατών, προέκυψε η ανάγκη του σχεδιασμού σημαιών για κάθε χώρα. Σήμερα, με την επικράτηση του καπιταλισμού και την ανέλιξη του τουρισμού σε ένα από τα πιο επικερδή προϊόντα ενός τόπου, το «place branding» άρχισε να μπαίνει ολοένα και περισσότερο στο λεξιλόγιο των σχεδιαστών. Παράλληλα όμως, αναπτύσσεται και ένα άλλο είδος place branding σε μικρότερη κλίμακα, και όχι μόνο για εμπορικούς σκοπούς. Σε μια εποχή που η ταυτότητα πολλών γειτονιών χάνεται και οι άνθρωποί τους αποξενώνονται, η δημιουργία οπτικών εργαλείων μπορεί να τις αναζωογονήσει.

Το εργαστήριο περιλαμβάνει εισήγηση με θέμα την οπτική ταυτότητα τόπου και εκτενή παρουσίαση της περιοχής για την οποία θα δημιουργήσουμε. Τα έργα που θα παραχθούν στο διήμερο του εργαστηρίου θα εκτεθούν κατά την διάρκεια του Thessaloniki Design Week, μετά από σχετική αξιολόγηση.

Ο Νίκος Γιούρης είναι γραφίστας από την Θεσσαλονίκη. Από το 2015 εργάζεται μαζί με εξειδικευμένους συνεργάτες στο δικό του γραφείο οπτικής επικοινωνίας με την ονομασία Slab. Το πελατολόγιό του περιλαμβάνει εταιρείες και οργανισμούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, για το οποίο δημιουργεί κυρίως λογότυπα, οπτικές ταυτότητες και συσκευασίες. Εργασίες του έχουν βραβευτεί στα Ελληνικά Βραβεία Γραφιστικής και Εικονογράφησης (ΕΒΓΕ) και στους Αγώνες Νέων Σχεδιαστών.

01

ΔΕΘ – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 10
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ​

«Εργαλεία» και στρατηγικές για την εμπορική επιτυχία μιας ιδιοπαραγωγής

EΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΟΥΡΣΟΓΛΟΥ

Τα τελευταία χρόνια, βλέπουμε όλο και περισσότεροι σχεδιαστές να παίρνουν την απόφαση να παράξουν και να αναλάβουν οι ίδιοι την διάθεση των ιδεών τους. Οι διεθνείς οικονομικές συγκυρίες σε συνδυασμό με μια αγορά που πλησιάζει τα όρια του κορεσμού, κάνει αυτό το εγχείρημα περίπλοκο. Το εργαστήριο αυτό, έχει σαν στόχο να δώσει απαντήσεις, στρατηγικές και «εργαλεία» σε δημιουργούς που θέλουν να επιχειρήσουν, ώστε να είναι όσο το δυνατόν καλύτερα προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν αυτήν την πρόκληση. Ξεκινώντας από την ιδέα του κάθε συμμετέχοντα θα δουλέψουμε στις κομβικές ενέργειες που θα προετοιμάσουν τον μακρύ και συνάμα συναρπαστικό δρόμο της ιδιο-παραγωγής, χωρίς να παραλείψουμε τα τεχνικά, γραφειοκρατικά και λοιπά «βαρετά» θέματα.

Ο Κωνσταντίνος Χούρσογλου είναι Βιομηχανικός Σχεδιαστής με έδρα την Γενεύη.
Παράλληλα με το δημιουργικό γραφείο που συνδιευθύνει είναι συνιδρυτής της εταιρείας Shibui. Ενός design brand που ξεκίνησε το 2013 και σταδιακά μπαίνει σε επιλεγμένα καταστήματα σε όλο τον κόσμο. Αυτός ο διπλός ρόλος του σχεδιαστή και εμπόρου του δίνει μια διαφορετική οπτική γωνία για τα δρώμενα στον χώρο του σχεδιασμού.

01

ΔΕΘ – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 10
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ​

Το δείπνο σας στα δάκτυλά σας!

Ο ρόλος των ψηφιακών μέσων στη γαστρονομία και την εστίαση

EΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΝΕΜΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ / MOBICS

Η ψηφιοποίηση όλο και περισσότερων τομέων της οικονομίας δεν θα μπορούσε να αφήσει ανέγγιχτους και τους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης. Το πιο παραδοσιακό «αντικείμενο» κάθε επιχείρησης εστίασης, ο κατάλογος εδεσμάτων ή μενού, μπορεί να αλλάξει σε μεγάλο βαθμό την εμπειρία του πελάτη αλλά και την απόδοση της επιχείρησης, εφόσον ψηφιοποιηθεί. Η αλλαγή στη μορφή επιτρέπει, μεταξύ άλλων, νέες μεθόδους marketing, δημιουργικότητα στο σχεδιασμό, προσβασιμότητα από πελάτες με προβλήματα όρασης, εξατομίκευση, γενική βελτίωση της εμπειρίας, αύξηση εσόδων και μείωση κόστους.

Αντικείμενο του σεμιναρίου είναι, από τη μια, η παρουσίαση των τάσεων που διαμορφώνονται σήμερα στην καταναλωτική συμπεριφορά των επισκεπτών των επιχειρήσεων εστίασης και αναμένεται να κυριαρχήσουν τα επόμενα χρόνια παγκοσμίως, και από την άλλη ο ρόλος του ηλεκτρονικού διαδραστικού μενού σ’ αυτή την πραγματικότητα.

Για την καλύτερη κατανόηση όσων θα παρουσιαστούν, θα γίνει επίδειξη με παραδείγματα από τη χρήση της υπηρεσίας «Remenu».

ΔΟΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ

 • Παρουσίαση βασικών ψηφιακών τάσεων και μεθόδων στην εστίαση (~50 λεπτά)
 • Παρουσίαση παραδείγματος με την υπηρεσία «Remenu» (~20 λεπτά)
 • Ανοιχτή συζήτηση (~20 λεπτά)

Η εταιρεία Mobics , τεχνοβλαστός του Πανεπιστημίου Αθηνών, ασχολείται με τεχνολογικές λύσεις σε όλο το φάσμα της Πληροφορικής (σχεδιασμός και υλοποίηση πολύπλοκων πληροφοριακών συστημάτων, εφαρμογές Διαδικτύου και ανάπτυξη προϊόντων). Ανάμεσα στους πελάτες της περιλαμβάνονται δημόσιοι φορείς και μεγάλες εταιρείες. Επίσης υποστηρίζει ήδη αρκετές εταιρείες προσανατολισμένες στον τουρισμό και την εστίαση. Μια ομάδα επαγγελματιών της πληροφορικής και του marketing που προωθεί την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και της επιστημονικής έρευνας σε τομείς του τουρισμού.

03

MAKE
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ​

Σχεδιασμός και κατασκευή πρωτοτύπου

EΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΥΡΟΥ

To workshop που θα λάβει χώρα στο χώρο του MAKE έχει σκοπό να δώσει το θάρρος σε αυτούς που έχουν ιδέες να τολμήσουν να τις υλοποιήσουν. Με απώτερο στόχο να κατασκευάσουμε ένα πρωτότυπο θα περάσουμε από όλα τα στάδια του σχεδιασμού, της έρευνας, της βελτιστοποίησης αλλά της κατασκευής. Στο τέλος θα μιλήσουμε για το πώς το πρωτότυπό μας θα μπορέσει να πάρει τον δρόμο για την παραγωγή και το ράφι του καταστήματος.

Θα γίνει γνωριμία με τα διαθέσιμα υλικά αλλά και εργαλεία που υπάρχουν στην διάθεσή μας στην Ελλάδα αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Τέλος, θα δημιουργήσουμε το λογότυπο που θα συνοδεύει το προϊόν μας μαζί με τη συσκευασία του.

Το workshop απευθύνεται σε δημιουργικούς ανθρώπους όλων των ειδικοτήτων. Ενθαρύνουμε τη συμμετοχή ανθρώπων που δεν έχουν επαγγελματική γνώση design και κατασκευής και θα ήθελαν να παρακολουθήσουν πως μπορεί να φτάσει ένα προϊόν από τη σύλληψη της ιδέας στην παραγωγή.

Θα προηγηθεί εισαγωγή στo workshop στις 7 Μαΐου 2019, μετά την ομιλία του κ. Χρήστου Κύρου εκ μέρους του MAKE, «Design to production, the prototyping process», που θα πραγματοποιηθεί από τις 17:00 έως τις 18:00 στο περίπτερο 10 της ΔΕΘ.

Το MAKE είναι μια επιχείρηση που στηρίζει και δημιουργεί καινοτόμες λύσεις για νέες και υφιστάμενες εταιρείες που στοχεύουν στην εξωστρέφεια με νέα state-of-the-art προϊόντα. Είναι ένας χώρος δημιουργίας που διαθέτει όλα τα απαραίτητα εργαλεία και την τεχνογνωσία για την υλοποίηση των πιο απαιτητικών και ιδιαίτερων projects: Σχεδιασμός και υλοποίηση συσκευασίας (packaging), αντικειμένων (object design) και κάθε άλλου project custom σχεδιασμού, μικρής ή μεγάλης διάστασης.

03

ΔΕΘ – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 10
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ​

Αστική Καλλιέργεια

EΙΣΗΓΗΤΕΣ: ΣΤΑΜΑΤΙΑ ΤΣΑΤΣΗ, ΜΙΛΤΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΗΣ

Είμαστε όλοι μέρος ενός νέου φαινομένου αστικής ανάπτυξης, όπου ο πληθυσμός των πόλεων αυξάνεται ραγδαία, με την πλειοψηφία των ανθρώπων να επιλέγουν να εγκατασταθούν εκεί. Για να αντιμετωπίσουμε προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από αυτό, οι εφαρμογές της Αστικής Καλλιέργειας φαίνονται μια ιδανική λύση, καθώς ενισχύουν το κοινωνικό, περιβαλλοντικό και οικονομικό υπόβαθρο γύρω μας.

Η ομάδα M2 Architecture θα αναδείξει τη σημασία αυτής της προσέγγισης μέσω αυτού του workshop. Η M2 Architecture είναι μια συνεργασία σχεδιαστών με έδρα την Αθήνα που έχουν ως κύρια ενδιαφέροντα τις βιώσιμες πρακτικές πόλεων και καινοτομικές αρχιτεκτονικές λύσεις, όπου βελτιώνουν τη ζωή των αστικών κατοίκων.

Αυτό το workshop σας δίνει την ευκαιρία:

 • να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις τυπολογίες Αστικής Καλλιέργειας καθώς και τα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη αυτής,
 • να μάθετε για τα βιώσιμα οικοδομικά τετράγωνα και πώς θα μπορούν να εφαρμοστούν μέσα σε αυτά μέθοδοι αστικής καλλιέργειας,
 • να αναλύσετε παραδείγματα από περιπτώσεις εφαρμογής αστικής καλλιέργειας σε πόλεις από όλο τον κόσμο,
 • να μάθετε για τη μεθοδολογία που πρέπει να ακολουθείται σε εφαρμογές αστικής γεωργίας. Μελέτη περίπτωσης της πόλης της Γλασκώβης και
 • να μοιραστείτε εμπειρίες και ιδέες με άλλους.

01

ΔΕΘ – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 10
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ​

Ηλεκτροκίνηση, Τεχνολογίες ΑΠΕ και βιώσιμη ανάπτυξη

EΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΗΛΙΑΣ ΚΟΥΡΟΣ

Η ECO//SUN, με πάνω από 20 χρόνια εμπειρίας στο χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, συμβάλει ενεργά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων, μέσω της εφαρμογής σύγχρονων συστημάτων σε μια χώρα που πραγματικά πληροί όλες τις προϋποθέσεις για την εφαρμογή φιλοπεριβαλλοντικών τεχνολογιών.

Με γνώμονα πάντα το περιβάλλον, το ecocar, το μικρότερο ηλεκτρικό όχημα στην ελληνική αγορά, προσφέρει την οικονομικότερη δυνατή λύση για τις μετακινήσεις κάθε πολίτη που περνάει ατελείωτες ώρες στους δρόμους και στην κίνηση των αστικών κέντρων συμβάλλοντας στη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων μας.

Αυτό το workshop μας δίνει την ευκαιρία:

 • Να συζητήσουμε περισσότερο τις ενέργειες για το Περιβάλλον και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη
  Να αναλύσουμε την αγορά της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα
 • Να αναλύσουμε τις τεχνολογίες φόρτισης των Ηλεκτρικών Οχημάτων και τις ΑΠΕ
 • Να γνωρίσουμε νέα και υπάρχοντα προϊόντα (οχήματα και υπηρεσίες) της ηλεκτροκίνησης
 • Nα αναλύσουμε τον τομέα των μεταφορών και τις μελλοντικές προοπτικές.

01

ΔΕΘ – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 10
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ​

Σχεδιασμός και κατασκευή κασετίνας καλλυντικών

EΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΔΙΟΓΕΝΗΣ ΚΑΜΑΡΗΣ / ACRILIX AE

Τρόπος σκέψης και μελέτη για τον σχεδιασμό προϊόντος ανάλογα με τις προδιαγραφές που ζητούνται καθώς και την ευχρηστία και την καλαισθησία του τελικού προϊόντος.

02

TIF – PAVILION 10​
SEMINAR

Design, Copyright and Trademarks

The evening event on 9/5/2019 organized and coordinated by the Hellenic Copyright Organization (HCO) within the ΄Thessaloniki Design Week΄ framework, aims at addressing the core issues of the multidimensional interface between Designs, Copyright and Trademarks. First of all, the basic concepts and the legal protection afforded to authors under the Greek copyright system will be exposed, considering, in addition, contract and employment implications. In this regard, the new Timestamping Service provided by the HCO will be presented for the first time after it was officially launched. Moreover, the prerequisites under which a design may be protected under intellectual property law will be set forth with an emphasis on the overlaps emerging and the resolution of the relevant disputes. Special focus will be placed on software, architectural works, tattoos and graffiti, while the trademarks registration systems will be analyzed as distinguishing products at the national, EU and international level. Encompassing the current technological evolutions, artificial intelligence and its impact on designs in their creation, availability and further exploitation will be set forth. Lastly, cultural property and tradition will be explored as interrelated with the appropriation issue and reinvention of our cultural identity, current status and future through designs.
Section A Chair: Maria G. Sinanidou
16.15–16.30 Brief Presentation of the HCO
Yannis Antoniadis, Attorney-at-Law, President of the Board of Directors of the HCO
16.30–16.50 Basic Concepts of Copyright Law – Protection of Software under Copyright Law
Dr. Maria-Daphne Papadopoulou, LL.M. mult, Acting Director of the HCO
16.50–17.10 Graffiti & Tattoos: Protection under Copyright Law
Eva Moustaka, ΜΑ, Jurist HCO
17.10–17.30 Contract Issues and the Rightholders’ Legal Protection
Dr. Anna Despotidou, Lecturer Law School, Aristotle University of Thessaloniki
17.30–17.45 Questions
17.45–18.15 Break
Section B Chair: Dr. Maria-Daphne Papadopoulou
18.15–18.35 Trademarks Registration Systems for the Purpose of Distinguishing Products at National, European and International Level
Panagiota Georgopoulou, Attorney-at-Law – Jurist, GGE – Trademarks Directorate
18.35–18.55 Αrchitectural Works and Copyright
Dr. Krystallenia Kolotourou, LL.M, Jurist HCO
18.55–19.15 Artificial Intelligence and Design – Copyright Issues
Maria G. Sinanidou, Int. IP LL.M., Attorney- at-Law, Counselor at Law at the HCO
19.15–19.35 Cultural Appropriation and Design
Dr. Galateia Kapellakou, Attorney-at-law
19.35–19.50 Questions

02

TIF – PAVILION 10
WORKSHOP

From Ancient Rome to a neighborhood of Thessaloniki

SPEAKER: NIKOS GIURIS / SLAB.DESIGN

The Ancient Romans used banners to visually define their empire. In the Middle Ages, the knights proudly held flags to give a visual identity to their castles. With the creation of modern states, the need for flagship design for each country emerged. Today, with the prevalence of capitalism and the development of tourism as one of the most profitable products of a place, place branding has increasingly become part of the designers’ vocabulary. At the same time, however, another type of branding is being developed on a smaller scale, and not just for commercial purposes. At a time when the identity of many neighborhoods is lost and their people are alienated, the creation of visual tools can rejuvenate them.

The workshop will include a presentation on the site visual identity and an extensive presentation of the area for which we will be creating. The works that will be produced during the two-day workshop will be exhibited during the Thessaloniki Design Week, after a relevant evaluation.

Nikos Giuris is a graphic designer from Thessaloniki. Since 2015 he works together with specialized associates at his own visual communication office called Slab. His clientele includes companies and organizations from Greece and abroad, for which he mainly creates logos, visual identities and packaging. His works have been awarded at the Greek Graphic Design and Illustration Awards (EBGE) and the Greek Young Graphic Designer Awards.

01

TIF – PAVILION 10
WORKSHOP

Tools and strategies for a successful commercialisation of self produced products

SPEAKER: CONSTANTINOS HOURSOGLOU

In recent years, we see more and more designers make the decision to produce and commercialise their ideas. The international economic situation and globalization, coupled with a market that is close to saturation, make this endavor complicated. The workshop aims to provide answers, strategies and “tools” to designers who want to try to be as well prepared as possible to cope with this challenge. Starting from the idea of each participant, we will work on the key actions that will prepare for the long and yet exciting path of self-production, without omitting the technical, bureaucratic and other “boring” issues.

Constantinos Hoursoglou is an Industrial Designer based in Geneva. Along with the creative office he co-directs, he is co-founder of shibui. A design brand that started in 2013 and gradually enters selected stores around the world. This dual role as designer and businessman gives him a different viewpoint to the design world.

01

TIF – PAVILION 10
WORKSHOP

Electric Vehicles, Renewable Energy Sources & Sustainable Developmen

SPEAKER: ILIAS KOUROS

With over 20 years of experience in the field of Renewable Energy, ECO // SUN contributes actively to improving the quality of life of all by applying modern systems to a country that truly meets all the requirements for environmentally friendly technologies.

With the environment in mind, ecocar, the smallest electric vehicle in the Greek market, offers the most economical solution for every citizen’s journey through endless hours on the streets and the movement of urban centers, contributing to improving the quality of life for all of us.

This workshop gives us the opportunity:

 • To discuss more about Environment and Sustainable Development
  Analyze the electric vehicles market in Greece
 • Analyze the charging station technologies of electric vehicles and the Renewable Energy Systems
 • Get to know new and existing products (vehicles and services) of the electric vehicles
 • Analyze the transport sector and future prospects

03

TIF – PAVILION 10
WORKSHOP

Urban Food Gardening

SPEAKERS: STAMATIA TSATSI, MILTOS KALOGERIS

We are all part of a new urban growth phenomenon where population in cities has rapidly increased, with the majority of people choosing to be living in. To face problems that can arise from this, Urban Agriculture (UA) strategies seem an ideal solution since they enhance the social, environmental and economic background around us.

The M2 Architecture team will present the significance of that approach through this workshop. M2 Architecture is a collaboration of creative designers based in Athens. They are passionate about sustainable cities’ practices and innovate architectural solutions, improving the lives of urban dwellers.

This workshop offers the opportunity to:

 • learn more about Urban Gardening Typologies and the environmental, social and economic benefits,
 • learn about sustainable urban blocks in cities and how we could apply urban food gardening practices,
 • analyse different case studies from cities around the world,
 • learn about the methodology that should be followed in urban agriculture applications. Case study of the city of Glasgow and
 • share experiences and ideas with others.

03

MAKE Creative Spaces
WORKSHOP

Design and Production of a Prototype

SPEAKER: CHRISTOS KYROU / MAKE

The workshop that will take place in MAKE’s premises aims in giving to the people who come up with bright ideas the courage to initiate them. The goal is the encourage them to jump into the process of designing and constructing a prototype. In this process we will go through all the stages of conceptual design, research, improvement and construction. We will also talk about the way we will forward our prototype to industries that will add it to their production line until it reaches the shop shelf.

We will explain all the materials that are available to us with their pros and cons together with the tooling potential that exists in Greece and abroad. And last, we will design our logo and packaging for our product.

The workshop is structured for creative people from all disciplines. We encourage the participation of people who do not have a professional relationship with design and fabrication, who they wish to experience first-hand how it is to bring a product to life, from the conception of the idea, to its final production.

There will be an introduction to the workshop on 7th of May 2019, after Mr. Kyrou’s speech on behalf of MAKE “Design and production of a prototype” which will be held from 17:00 to 18:00 at TIF’s Pavilion 10.

MAKE is a cutting-edge company which supports and creates innovative solutions for new and existing companies who aim at extroversion with modern, state-of-the-art products. A creative space equiped with all the necessary tools and expertise to design and implement the most demanding and specialized projects: design and implementation of packaging (packaging), objects (object design) and any other custom design project, of small or large scale.

01

TIF – PAVILION 10
WORKSHOP

Your dinner at your fingertips!

The role of digital media in gastronomy and FnB services

SPEAKER: NEMOS ORFANOS / MOBICS

The digitization of more and more business sectors, could not bypass the sectors of tourism and FnB (Food and Beverage). The most traditional “object” in any FnB company, its menu board, can considerably transform the client’s experience and the performance of the business, if it gets digitized. Such a design change enables new marketing methods, design creativity, accessibility from visually impaired clients, personalization, advanced user experience, revenue increases and cost reduction, among others. emerging role of digital menu in this reality. In order to offer a more comprehensive view of the aforementioned methods, a demonstration of case studies with the “Remenu” service will take place.

Mobics , a spin off of University of Athens, designs and implements a wide range of technology solutions for public or private sector. Among its activities are i) Design and implementation of complex ICT systems for private or public sector, ii) Web projects, iii) development of own products/services. We are a team of IT and marketing professionals, promoting the use of new technologies and scientific research in the tourism sector.

01

TIF – PAVILION 10
WORKSHOP

Creative Thinking

Put your imagination into action!

SPEAKER: MAGGIE PAPACHARALAMPOUS

Creative thinking is the ability of the mind to seek and find new, original or innovative ideas, to provide solutions to several problems. It is the capacity that creates change and progress in various areas of human activity. In this workshop we will have the opportunity to gain knowledge about the science of creative thinking, to understand its function and introduce “tools” that can improve it. We will discover techniques by which we can “train” our creative thinking and develop our imagination, aiming to produce original and innovative ideas. You will have the courage to think and express yourself freely, and to give solutions to various design issues. The Creative Thinking Workshop will show you ways to be more creative by learning simple strategies that release the creativity you hide within and help you channel it into your studies, your work, and even your everyday life.

Maggie Papacharalampous studied Graphic Design at the University of Bedfordshire in the United Kingdom and Executive MBA at the International University of Thessaloniki. She has many years of experience in the field of Graphic Design, Visual Communication and Education in Graphic Design courses and the preparation of students for entry to universities abroad. The last few years she is working as a scientific associate, at the Transport Systems Research Group (TSRG/AUTh), where she is designing communication material for several European Programmes.

01

TIF – PAVILION 10
WORKSHOP

Design and manufacture of cosmetics show box

SPEAKER: DIOGENIS KAMARIS / ACRILIX SA

Way of thinking for designing a product according to customer’s needs.

02

MOMus – ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
ΗΜΕΡΙΔΑ

International Design Weeks/ Festivals

Μια παρουσίαση αντίστοιχων με το ThessDW διοργανώσεων του εξωτερικού. Νέες ιδέες και εμπειρίες εκφράζονται από τον κάθε ομιλητή, στοχεύοντας στην ανάδειξη όλων των πτυχών του σχεδιασμού και τον τρόπο που έχουν επηρεάσει την εκάστοτε πόλη.

ΟΜΙΛΗΤΕΣ:
Deniz Ova, Διευθύντρια της Istanbul Design Biennial
Dennis Elbers, Καλλιτεχνικό Διευθυντή και Ιδρυτή του Graphic Matters
Gabriel Roland, Διευθυντή Παραγωγής του Vienna Design Week
Γιώτη Ιωαννίδη, Διευθυντή του Thessaloniki Design Week.

Tην Ημερίδα παρουσιάζει και συντονίζει ο Δημήτρης Φακίνος, Διευθυντής του περιοδικού +Design.

02

MOMus-MUSEUM OF CONTEMPORARY ART​
SEMINAR

International Design Weeks/ Festivals

A Seminar of similar with ThessDW foreign design festivals. New ideas and experiences are expressed by each speaker, aiming at highlighting all aspects of design and how they have influenced each city.

SPEAKERS:
Deniz Ova, Director of Istanbul Design Biennial
Dennis Elbers, Artistic Director and Founder of Graphic Matters
Gabriel Roland, Production Manager of Vienna Design Week
Giotis Ioannidis, Director of Thessaloniki Design Week.
The Seminar is presented and co-ordinated by Demetrios Fakinos, Director of +Design magazine.

03

MOMus-ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΩΝ
ΕΚΘΕΣΗ

Έργα διεθνούς ανοιχτής πρόσκλησης

Έκθεση προτάσεων που αφορούν κυρίως στην αρχιτεκτονική και στο σχεδιασμό χώρων σε κάθε κλίμακα, με συμμετοχές που καλύπτουν το φάσμα από αστικό σχεδιασμό, πολεοδομικές επεμβάσεις, διαμόρφωση τοπίου, αποκαταστάσεις και interior design, μέχρι και προτάσεις κοινωνικού και οικολογικού χαρακτήρα.

Πατσούρη Γαλάτεια, Γεωργούλα Μαρία-Ελένη / Μολώνης Δημήτρης / Παπαθανασίου Αλέξανδρος / Φωτειάδου Νεφέλη, Στεφανίδης Κωνσταντίνος Group-Skg Architecture, Τσιγκούνη Στεφανία, Βασιλείου Μαίρη / Οικονομίδης Αλκιβιάδης, Τσάτση Σταματία / Καλογέρης Μίλτος, Μπότσογλου Ευστράτιος, Αμπεριάδης Χρήστος / Γενόπουλος Βασίλης, Κωτίτσα Ιφιγένεια, Καραπάνου Βασιλική / Καφέ Αριάδνη – Κατερίνα / Μπουμπουλάκη Κωνσταντίνα, Κουλάλη Παναγιώτα / Σολάνος Αλέξανδρος / Σιουτοπούλου Αναστασία / Οικονόμου Σταμούλης, Μαλάμος Αχιλλέας, Αλεξάνδρου Δημήτριος / Ιχτιάρογλου Συμεών / Χατζηιωαννίδης Βασίλειος

Bachiega Leonardo / Del Grande Giancarlo / Costa Celso / Chede Marco, Cunningham Joel Austin, Taggart Jennifer, Starkova Anhelina Livia, Khakpour M.Reza, Gunay Sinan / Oz Nurhayat (Superspace), Garinois Laura-India, Scarale G.Alessio / Studioassaus Wang Chi-Jen, Morselli Walter / Torres Marcela, 157+173 Designers, Studio Anagram A-U, Bm-Archilab, Object-E, Duailibe Dos Santos Rafael, Studio Yellow Pepper, Tektonn, Studio Morgenwirdsbesser, Panesa Ar.Randy, Tcp-Architects

02

ΔΕΘ – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 10
ΕΣΠΕΡΙΔΑ

Προστασία των Design. Ο δρόμος για την αγορά

16:00-16:15 Εγγραφή
16:15-16:30 Καλοσώρισμα, Ι. Καπλάνης, Γενικός Διευθυντής ΟΒΙ
16:30-17:30 Προστασία των Βιομηχανικών Σχεδίων στην Ελλάδα και την Ευρωπαική Ένωση
Προστασία των Βιομηχανικών Σχεδίων μέσω του συστήματος DesignView

Στέλεχος ΟΒΙ
17:30-17:45 Ερωτήσεις-Συζήτηση
17:45-18:15 Τι συμβαίνει σήμερα στη Βιομηχανία – Παραδείγματα
Γιώργος Γιαννικόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος ΑΕΜΟΣ & Καθηγητής ΑΚΤΟ
18:15-18:45 Βερολίνο: Αναδυόμενος Κόμβος για το κλάδο του δημιουργικού σχεδιασμού
Βερολίνο: Startup Metropole στην Ευρώπη
Ευκαιρίες και ανταγωνισμός για τους Σχεδιαστές

Αλέξανδρος Διδασκάλου, Γενικός Διευθυντής & Συνιδρυτής Ingenno Design Berlin
18:45-19:15 Εμπειρία – Καλή Πρακτική (εταιρεία με κατοχυρωμένο βιομηχανικό σχέδιο)
19:15-19:45 Branding: Από το όραμα, στο Design, στη Διεθνή Αγορά
Δημοσθένης Μπρούσαλης, Διευθύνων Σύμβουλος & Συνιδρυτής Dasc Branding
19:45-20:00 Ερωτήσεις-Συζήτηση

01

ΔΕΘ – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 10
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός, LIVE

:Θοδωρής Γράνης / SoftOne

Η SoftOne αποτελεί μία από τις κορυφαίες εταιρείες business software στην Ελλάδα, αναπτύσσοντας σύγχρονα προϊόντα, πρωτοποριακές Cloud υπηρεσίες και προηγμένες λύσεις Enterprise Mobility. Αξιοποιώντας το ισχυρό δίκτυο των 300+ εξειδικευμένων συνεργατών της, αριθμεί ένα ευρύ πελατολόγιο 18.000 επιχειρήσεων, κατέχοντας ηγετική θέση στην εγχώρια αγορά του Cloud με 3.500 και πλέον εγκαταστάσεις.

04

ΠΑΛΑΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΦΑΓΕΙΑ​
ΔΙΕΘNΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

InnovationID 2019 - Stimulating Growth through Design & Post-Industrial Design

Σε συνεργασία με το Hellenic Design Centre διοργανώνονται ένα διεθνές συνέδριο και μία ημερίδα, αφιερωμένα σε δύο όψεις του σύγχρονου design. Το συνέδριο είναι αφιερωμένο στο Innovation ID 2019 και επικεντρώνεται στο Design ως μεθοδολογία επίλυσης προβλημάτων με επίκεντρο τον χρήστη. Παρουσιάζει καινοτόμες μεθόδους προσέγγισης, οι οποίες χρησιμοποιούνται από κορυφαίες εταιρίες σε όλον τον κόσμο. Απτά παραδείγματα, επιτυχημένες πρακτικές και Design Sprints. Η ημερίδα διοργανώνεται σε συνεργασία με το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα “Μεταβιομηχανικός Σχεδιασμός” του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και εστιάζει στο ζήτημα του post-industrial design μέσα από ένα εργαστήριο πάνω στους βασικούς άξονες του LABattoir – πρακτικές και θεωρία του μεταβιομηχανικού σχεδιασμού, θεωρία της τέχνης για την κοινωνική αλλαγή, και άτυπη εκπαίδευση & βιωματική μάθηση.

Το συνέδριο θα λάβει χώρα στη Σκηνή Επί Πόλεως και στις 7/05 θα μεταδοθεί live διαδικτυακά από την ομάδα Media Lab.

02

MOMus-MUSEUM OF CONTEMPORARY ART
EXHIBITION

10+10 posters by Greek and Turkish graphic designers with water as a main theme

Istanbul

Erman Yilmaz, Zafer Lehimler, Umut Altintaş, Sarp Sözdinler, Önder Dündar, Şebnem Esendemir, Hakki Misirlioğlu, Semra Güler, Mehmet Ali Türkmen, Emel Karadeniz from turkish graphic designers association (GMK).

THESSALONIKI

Semiotic, Studio Hervik, Phantom, O.right Studio, Dolphins Communication Design, Andia Angelidou, Christos Tsoleridis – Oxhouse Design Studio, Sonik (Nikos Koutsmanis-Redfish), Ioannis Ergeletzis, π:Marietta Panidou.

02

MOMus – ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
ΕΚΘΕΣΗ

Ελληνικά Βραβεία Γραφιστικής και Εικονογράφησης (ΕΒΓΕ) 2019

02

MOMus-MUSEUM OF CONTEMPORARY ART​
EXHIBITION

Greek Graphic Design and Illustration Awards (EBGE) 2019

The award-winning works in Graphic design, Illustration and Digital Applications

06

ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΗΣ​ / CITY CENTRE
FREE TIME

Γαστρονομικές προτάσεις
Gastronomic suggestions​

Επιλεγμένα εστιατόρια στην πόλη θα παρέχουν είδη του καταλόγου τους με εκπτωτική τιμή (10-15%) με την επίδειξη της ειδικής κάρτας του Thessaloniki Design Week
Selected restaurants in the city will offer menu discount (10-15%) with the display of the Thessaloniki Design Week card​

04

ΠΑΛΑΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΦΑΓΕΙΑ​
ΕΚΘΕΣΗ

Μεταβιομηχανικός Σχεδιασμός

Σχεδιαστικές και Καλλιτεχνικές Πρακτικές για την Παραγωγή της Καθημερινής Ζωής

Έκθεση έργων φοιτητών του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Μετα-Βιομηχανικός Σχεδιασμός του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο του 2015. Βασικός στόχος του Προγράμματος είναι να αναπτυχθεί στην Ελλάδα η έρευνα επάνω στις δυνατότητες σχεδιασμού και παραγωγής αντικειμένων, προγραμμάτων και δράσεων για την σύγχρονη καθημερινή ζωή. Η έκθεση εστιάζει στις μεθοδολογίες σχεδιασμού και κατασκευής αντικειμένων και σεναρίων μέσα από το έργο νέων καλλιτεχνών, αρχιτεκτόνων και designers με μια σύγχρονη προσέγγιση. Αντικείμενα με φυσική παρουσία, υποθετικά σενάρια και σχεδιαστικές έρευνες στοχεύουν να υπερασπιστούν την παραγωγή της καθημερινής επιτελεστικότητας και της καλλιτεχνικής πρακτικής με την εισαγωγή πρότυπων αντικειμένων, την επινόηση νέων μικρο-συνηθειών, πολλαπλών γούστων και την δημιουργία συνθηκών κατοίκησης σε άπειρες παραλλαγές. Τόσο πλούσιες και διαφορετικές όσο παράξενη, ευέλικτη, ρευστή και αντιφατική είναι η πραγματικότητα των σύγχρονων υποκειμένων, των φυλών της μητρόπολης.

Γενική Οργάνωση: Αλέξανδρος Ψυχούλης, διευθυντής ΠΜΣ “Μετα-Βιομηχανικός Σχεδιασμός”

Επιμέλεια: Ευθυμία Δημητρακοπούλου (Αρχιτέκτων Μηχανικός, υποψ. διδάκτωρ ΑΠΘ), Λένια Κλώσσα-Σωτηρίου (Αρχιτέκτων Μηχανικός), Αθηνά Κουμπαρούλη (Συντηρήτρια Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης)

Συμμετέχοντες: Υara Mousa, Ελπίδα Αρβανίτη, Ιωάννα Βαριά, Μαρίζα Βλαχάβα, Νανά Βοσδογάνη, Ελένη Σαρλικιώτη, Χρυσούλα Αικατερίνη Γιαννίτση, Δήμητρα Παναγιώτα Γκάγκλου-Δανιήλ, Κωνσταντίνα-Ειρήνη Γκανάκη, Δέσποινα Γκιαούρη, Γεωργία Γκρεμούτη, Ελένη Γούγα, Δώρα Δεδούση, Κωνσταντίνος Δερβένης, Μέλπω Ζαπάντη, Νικολέττα Θαμνοπούλου, Στέλλα Κακκάβα, Παναγιώτης Καρακίτσος, Μαρίνα Καρούτα, Αιμιλία Καφαντάρη, Αλέξανδρος Κλαδούχος, Λένια Κλώσσα-Σωτηρίου, Αθηνά Κουμπαρούλη, Βασιλική Λιανού, Όλγα Μπογδάνου, Νικολέτα Μπούλιαρη, Χρύσα Νταφλούκα, Βασίλης Ξενοφώντος, Ιωάννης Ροδοβίτης, Κατερίνα Σαρειδάκη, Αικατερίνη Σαρησάββα, Κατερίνα Σελήνη, Χρήστος Σκιούρτης, Ίδα-Mίνα Σπυροπούλου, Χαρά Στεργίου, Κατερίνα Στρατήγη, Βασίλης Φερφύρης, Χαράλαμπος Φωτόπουλος, Παναγιώτης Χατζηγρηγορίου, Ιορδάνης Χατζηευγενιάδης

04

OLD MUNICIPAL SLAUGHTERHOUSE​
EXHIBITION

Post-Industrial Design

Design and Artistic Practices for the Production of Everyday Life

The exhibition presents works by students of the Post-Graduate Program for Post-Industrial Design at the Architecture Department of the University of Thessaly, that has been established since September 2015. The main objective of the Program is to develop research in Greece on the possibilities of designing and producing objects, projects and activities for contemporary everyday life. The exhibition focuses on the methodologies of designing and building of objects and scenarios through the work of young artists, architects and designers with a contemporary approach. Physical objects, hypothetical scenarios and design investigations aim to defend the production of daily performativity and artistic practice through the introduction of prototypes, the invention of new micro-habits and multiple preferences, as well as the creation of living conditions in infinite variations. These can be diverse, abundant, strange, flexible, fluid and controversial, as much as the reality of contemporary subjectivities, expressed by the tribes that inhabit the metropolis.

General Organization: Alexandros Psychoulis, Director of Post Graduate Studies “Post-Industrial Design”.

Curators: Efthimia Dimitrakopoulou (Architect, Ph.D. candidate.), Lenia Klossa-Sotiriou (Architect), Athena Koumparouli (Conservator of Antiquities and Works of Art)

Participants: Yara Mousa, Elpida Arvaniti, Ioanna Varia, Marisa Vlahava, Nana Vosdogani, Eleni Sarlikioti, Chrysoula Aikaterini Giannitsi, Dimitra Panagiota Ganglou-Daniil, Konstantina- Irini Ganaki, Despina Giaouri, Georgia Gremouti, Eleni Gouga, Dora Dedousi, Konstantinos Dervenis, Melpo Zapanti, Nikoletta Thamnopoulou, Stella Kakkava, Panagiotis Karakitsos, Marina Karouta, Emilia Kafantari, Alexandros Kladuhos, Lenia Klossa-Sotiriou, Athena Koumbarouli, Vassiliki Lianou, Olga Bogdanou, Nikoleta Bouliari, Chrysa Daflouka, Vassilis Xenofontos, Ioannis Rodovitis Katerina Saridaki, Aikaterini Sarisavva, Katerina Selini, Christos Skiourtis, Ida-Mina Spyropoulou, Chara Stergiou, Katerina Stratigi, Vasilis Ferfyris, Charalambos Fotopoulos, Panagiotis Hadjigrigoriou, Jordan Chadjievgeniadis.

04

ΠΑΛΑΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΦΑΓΕΙΑ​
ΕΚΘΕΣΗ

Σκηνή Επί Πόλεως

Ένα νέο project – εργαλείο του προγράμματος LABattoir, βασισμένο σε μια ιδέα της Επιτροπής Θεάτρου του Δήμου Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μια υπαίθρια, φορητή σκηνή, που δημιουργήθηκε με στόχο να λειτουργήσει ως τόπος συνάντησης καλλιτεχνών και κοινοτήτων και να συμβάλει στην έρευνα γύρω από τη σχέση μεταξύ του αστικού τοπίου και της σύγχρονης τέχνης. Η Σκηνή Επί Πόλεως σχεδιάστηκε στο πλαίσιο ενός εργαστηρίου τριών φάσεων τον περασμένο Δεκέμβριο, με την ενεργό συμμετοχή της ομάδας Coalesce που έχει προκύψει μέσα από τη δραστηριότητα του LABattoir. Στο Thessaloniki Design Week παρουσιάζεται η διαδικασία σχεδιασμού και κατασκευής, καθώς και ο τρόπος λειτουργίας της. Επιπλέον, η Σκηνή Επί Πόλεως θα φιλοξενήσει επιλεγμένες δράσεις, όπως το Συνέδριο, και θα γίνει το αντικείμενο ενός εργαστηρίου διερεύνησης των δυνατοτήτων με τον σκηνοθέτη Γιάννη Παρασκευόπουλο, όπως περιγράφεται παρακάτω.

Το εργαστήριο σχεδιασμού της Σκηνής Επί Πόλεως υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του Goethe-Institut Thessaloniki στο πλαίσιο του προγράμματος “Actopolis”.

Επιστημονική Επιστασία: Γιάννα Τσόκου (Θεατρολόγος, Πρόεδρος της Επιτροπής Θεάτρου) σε συνεργασία με την Επιτροπή Θεάτρου
Εισηγητές εργαστηρίου: Ευαγγελία Κιρκινέ (σκηνογράφος), Πέτρος Μαρτινίδης (Ομότιμος Καθηγητής Τμήματος Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ), Σωτήριος Μπαχτσετζής (θεωρητικός τέχνης), Γιάννης Παρασκευόπουλος (σκηνοθέτης), Σάββας Πατσαλίδης (κριτικό θεάτρου, Καθηγητής του Τμήματος Αγγλικής Φιλολογίας ΑΠΘ), Έλση Σακελλαρίδου (θεατρολόγος, Ομότιμη Καθηγήτρια του Τμήματος Αγγλικής Φιλολογίας ΑΠΘ), Christof Mayer (αρχιτέκτονας, raumlaborberlin), Bilal Yilmaz (designer, καλλιτέχνης), Coalesce (ομάδα αρχιτεκτόνων, εικαστικών και πολεοδόμων)
Τελικός σχεδιασμός: Bilal Yilmaz, με τη συμβολή της ομάδας Coalesce και συμμετεχόντων στο εργαστήριο.
Ευχαριστούμε για τον τίτλο τον Πέτρο Μαρτινίδη.

04

OLD MUNICIPAL SLAUGHTERHOUSE​
EXHIBITION

Freevolous City Stage

A new project – tool created by LABattoir, based on an idea of the Theatre Committee of the Municipality of Thessaloniki. Freevolous City Stage is an outdoor, portable theatre stage designed to function as a meeting point for artists and communities and to contribute to research on the relationship between urban environment and contemporary art. Freevolous City Stage was designed during a workshop in three phases in December 2018, with the contribution of experts from various fields and the active involvement of Coalesce (a creative group that has emerged through LABattoir’s activities) as Masters of the Ceremony. The process of design and construction of the prototype tool, as well as its function are presented within the framework of Thessaloniki Design Week. Additionally, the Freevolous City Stage hosts selected events, such as the Conference and Symposium, and will become the subject matter of a workshop exploring its possibilities led by theatre director Yiannis Paraskevopoulos, as described below.

The Freevolous City Stage design workshop was implemented with the support of Goethe-Institut Thessaloniki in the framework of the project “Actopolis”.

Scientific Supervision: Gianna Tsokou (Theatrologist, Head of the Municipality’s Theatre Committee) in collaboration with the Theatre Committee
Workshop Moderators: Evangelia Kirkine (stage designer), Petros Martinidis (Professor Emeritus of Architecture Department of AUTh), Sotirios Bachtsetzis (art theorist), Giannis Paraskevopoulos (director), Savvas Patsalidis (theatre critic, Professor of the English Literature Department of AUTh), Elsi Sakellaridou (Professor of the English Literature Department of Aristotle University of Thessaloniki), Christof Mayer (architect, raumlaborberlin), Bilal Yilmaz (designer, artist), Coalesce (group of architects, visual artists and urban planners)
Final design: Bilal Yilmaz, with the contribution of the Coalesce team and participants from the workshop.
Special thanks to Petros Martinidis for the Greek title.

04

ΠΑΛΑΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΦΑΓΕΙΑ​
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ​

Προβολή Empowerment Lecture Series

H σειρά διαλέξεων Empowerment Lecture Series εντάσσεται στο πρόγραμμα του Labattoir project στο πλαίσιο της στρατηγικής του συνεργασίας με το Cultural Entrepreneurship Hub του Goethe-Institut. Περιλαμβάνει διαλέξεις επαγγελματιών και ακαδημαϊκών από τους τομείς της τέχνης, του πολιτισμού και της δημιουργικής οικονομίας και απευθύνεται σε νέους δημιουργούς με στόχο να τους προσφέρει θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις γύρω από την επαγγελματική τους ανάπτυξη. Πέρα από τις διαλέξεις σε φυσικό χώρο και χρόνο, το project δημιουργεί ένα online αρχείο σύντομων διαλέξεων, που βιντεοσκοπούνται από την ομάδα Media Lab και διατίθενται στο κοινό δωρεάν μέσα από την ιστοσελίδα και το κανάλι του προγράμματος στο YouTube. Οι πρώτες διαλέξεις που έχουν βιντεοσκοπηθεί παρουσιάζονται στο κοινό για πρώτη φορά στο πλαίσιο του Thessaloniki Design Week.

04

OLD MUNICIPAL SLAUGHTERHOUSE
PRESENTATION

Empowerment Lecture Series

The Empowerment Lecture Series is part of Labattoir’s programme in the context of its strategic partnership with Goethe-Institut’s Cultural Entrepreneurship Hubs. The series includes lectures by professionals and academics coming from the fields of art, culture and creative economy, and is addressed to young and emerging creatives, aiming to provide theoretical and practical knowledge to support their professional development. Apart from the presentation of the lectures in physical space and time, the project also features an online video archive of short video lectures, which are recorded by the Media Lab team and are available on Labattoir’s website and YouTube channel. The first lectures that have been recorded so far are presented to the public for the first time within the framework of Thessaloniki Design Week.

04

OLD MUNICIPAL SLAUGHTERHOUSE
INTERNATIONAL CONFERENCE

InnovationID 2019 - Stimulating Growth through Design & Post-Industrial Design

In collaboration with the Hellenic Design Centre, are organised an international conference and a symposium, dedicated to two aspects of contemporary design. The conference, Innovation ID 2019, focuses on Design as user-centred problem-solving methodology, presenting innovative methods used by leading companies around the world. The conference includes concrete examples, successful practices and Design Sprints. The Symposium is organised in collaboration with the Post-Graduate Program for Post-Industrial Design at the Architecture Department of the University of Thessaly. The discussion focuses on post-industrial design through LABattoir project’s theoretical and practical approach – post-industrial design, theory of art for social change, informal education & learning by doing.
The conference takes place on the Freevolous City Stage and on the 7/5 is broadcasted live by the Media Lab team.

02

ΔΕΘ – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 10
ΕΣΠΕΡΙΔΑ

Design, Πνευματική Ιδιοκτησία και Σήματα

Η ενημερωτική εσπερίδα στις 9/5/2019, την οποία διοργανώνει και συντονίζει ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ) στο πλαίσιο του Thessaloniki Design Week περιλαμβάνει και απευθύνει τα κύρια ζητήματα της πολυσχιδούς σχέσης μεταξύ Σχεδίων, Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Σημάτων. Αρχικά, θα παρουσιαστούν οι βασικές έννοιες και η έννομη προστασία των δημιουργών όπως απονέμεται από το εθνικό δίκαιο πνευματικής ιδιοκτησίας, εκθέτοντας παράλληλα το ζήτημα των συμβάσεων και των έργων των μισθωτών. Η νέα ηλεκτρονική Υπηρεσία Χρονοσήμανσης του ΟΠΙ θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά μετά την έναρξη λειτουργίας της. Περαιτέρω, θα εκτεθούν οι προϋποθέσεις για την προστασία των σχεδίων υπό το δίκαιο διανοητικής ιδιοκτησίας, δίνοντας έμφαση στον τρόπο επίλυσης των διαφορών μέσω της σχετικής νομολογίας. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στο λογισμικό, τα αρχιτεκτονικά έργα, το τατουάζ και το γκραφίτι, καθώς αποτυπώνουν την ποικιλομορφία της σχεδιαστικής δημιουργίας, αλλά και στα συστήματα καταχώρισης εμπορικών σημάτων με σκοπό τη διάκριση των προϊόντων σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Ακόμη, θα αναλυθεί το ζήτημα της τεχνητής νοημοσύνης και η επιρροή της στη δημιουργία, διαθεσιμότητα και εκμετάλλευση των σχεδίων. Τέλος, θα παρουσιαστεί το ζήτημα της πολιτισμικής ιδιοποίησης, όπως συνδέεται με την επανεφεύρεση της πολιτιστικής μας ταυτότητας μέσω των σχεδίων.

Α. Μέρος Συντονισμός: Μαρία Γ. Σινανίδου
16.00–16.15 Προσέλευση 
16.15–16.30 Σύντομη παρουσίαση ΟΠΙ
Γιάννης Αντωνιάδης, Πρόεδρος ΟΠΙ
16.30–16.50 Βασικές Έννοιες Πνευματικής Ιδιοκτησίας – Προστασία λογισμικού από το δίκαιο της πνευματικής ιδιοκτησίας
Μαρία-Δάφνη Παπαδοπούλου, Δ.Ν.,  Αναπληρώτρια Διευθύντρια ΟΠΙ
16.50–17.10 Graffiti & Τατουάζ: Προστασία από το δίκαιο πνευματικής ιδιοκτησίας
Εύα Μουστάκα, ΜΑ, Νομικός ΟΠΙ
17.10–17.30 Ζητήματα συμβάσεων και έννομη προστασία δικαιούχων
Άννα Δεσποτίδου, Δ.Ν., Λέκτορας Νομικής Σχολής ΑΠΘ
17.30–17.45  Ερωτήσεις 
17.45–18.15 Διάλειμμα 
Β. Μέρος Συντονισμός: Μαρία-Δάφνη Παπαδοπούλου
18.15–18.35 Συστήματα καταχώρισης εμπορικών σημάτων προς διάκριση προϊόντων σε επίπεδο εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές
Παναγιώτα Γεωργοπούλου, Δικηγόρος, Νομικός ΓΓΕ, Διεύθυνση Σημάτων 
18.35–18.55 Αρχιτεκτονικά έργα και δίκαιο πνευματικής ιδιοκτησίας
Κρυσταλλένια Κολοτούρου, Δ.Ν., Νομικός ΟΠΙ
18.55–19.15 H τεχνητή νοημοσύνη στο design – ζητήματα πνευματικής ιδιοκτησίας
Μαρία Γ. Σινανίδου, LL.M. Int’l, Δικηγόρος – Επιστημονική Συνεργάτιδα ΟΠΙ 
19.15–19.35 Πολιτισμική ιδιοποίηση και σχέδιο
Γαλάτεια Καπελλάκου, Δ.Ν., Δικηγόρος 
19.35 – 19.50 Ερωτήσεις 

04

ΠΑΛΑΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΦΑΓΕΙΑ​
ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Post-Industrial Design – The LABattoir Case

Έκθεση έργων φοιτητών του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Μετα-Βιομηχανικός Σχεδιασμός του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο του 2015. Βασικός στόχος του Προγράμματος είναι να αναπτυχθεί στην Ελλάδα η έρευνα επάνω στις δυνατότητες σχεδιασμού και παραγωγής αντικειμένων, προγραμμάτων και δράσεων για την σύγχρονη καθημερινή ζωή. Η έκθεση εστιάζει στις μεθοδολογίες σχεδιασμού και κατασκευής αντικειμένων και σεναρίων μέσα από το έργο νέων καλλιτεχνών, αρχιτεκτόνων και designers με μια σύγχρονη προσέγγιση. Αντικείμενα με φυσική παρουσία, υποθετικά σενάρια και σχεδιαστικές έρευνες στοχεύουν να υπερασπιστούν την παραγωγή της καθημερινής επιτελεστικότητας και της καλλιτεχνικής πρακτικής με την εισαγωγή πρότυπων αντικειμένων, την επινόηση νέων μικρο-συνηθειών, πολλαπλών γούστων και την δημιουργία συνθηκών κατοίκησης σε άπειρες παραλλαγές. Τόσο πλούσιες και διαφορετικές όσο παράξενη, ευέλικτη, ρευστή και αντιφατική είναι η πραγματικότητα των σύγχρονων υποκειμένων, των φυλών της μητρόπολης.

Ευθυμία Δημητρακοπούλου, Αρχιτέκτων Μηχανικός, υποψ. διδάκτωρ ΑΠΘ
Κατερίνα Κρίτου, Αρχιτέκτων Μηχανικός, συνεργάτης του ΠΜΣ “Μετα-Βιομηχανικός Σχεδιασμός”
Σωτήριος Μπαχτσετζής, Επιμελητής, θεωρητικός τέχνης, αρθρογράφος
Νίκος Πατσαβός, Αρχιτέκτων μηχανικός, διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Νίκος Πλατσάς, Αρχιτέκτων Μηχανικός, διδάσκων στο ΠΜΣ “Μετα-Βιομηχανικός Σχεδιασμός”
Αλέξανδρος Ψυχούλης, εικαστικός, διευθυντής ΠΜΣ “Μετα-Βιομηχανικός Σχεδιασμός”

04

OLD MUNICIPAL SLAUGHTERHOUSE
CONFERENCE

Post-Industrial Design – The LABattoir Case

In collaboration with the Hellenic Design Centre, are organised an international conference and a symposium, dedicated to two aspects of contemporary design. The conference, Innovation ID 2019, focuses on Design as user-centred problem-solving methodology, presenting innovative methods used by leading companies around the world. The conference includes concrete examples, successful practices and Design Sprints. The Symposium is organised in collaboration with the Post-Graduate Program for Post-Industrial Design at the Architecture Department of the University of Thessaly. The discussion focuses on post-industrial design through LABattoir project’s theoretical and practical approach – post-industrial design, theory of art for social change, informal education & learning by doing.

Efthymia Dimitrakopoulou, Architect, PhD Candidate
Katerina Kritou, Architect, associate of the Post Graduate Program “Post-Industrial Design
Sotirios Bachetsetzis, Curator, art theorist, writer
Nikos Patsavos, Architect engineer, professor at the University of Thessaly and the University of Ioannina
Nikos Platsas, Architect, professor at the Post Graduate Programme “Post-Industrial Design”
Alexandros Psychoulis, Visual artist, director of the Post Graduate Programme “Post-Industrial Design””

04

OLD MUNICIPAL SLAUGHTERHOUSE​
WORKSHOP

Freevolous City Stage: Limits, Possibilities, Proposals

With theatre director Yiannis Paraskevopoulos

This is the first of a series of workshops experimenting with Freevolous City Stage. Theatre director Yannis Paraskevopoulos, together with the participating artists, explore the possibilities and different application scenarios for the model stage and its relation to public space. The result of the workshop is presented as a work in progress, at the courtyard of Labattoir’s premisses at the Old Municipal Slaughterhouse on May 12th 2019.

04

ΠΑΛΑΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΦΑΓΕΙΑ​
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Σκηνή Επί Πόλεως: Όρια, Δυνατότητες, Προτάσεις

With theatre director Yiannis Paraskevopoulos

Στο πρώτο εργαστήριο του project Σκηνή Επί Πόλεως, ο σκηνοθέτης Γιάννης Παρασκευόπουλος αναλαμβάνει να διερευνήσει, σε συνεργασία με τους συμμετέχοντες δημιουργούς, τις δυνατότητες και τις εφαρμογές μιας πρότυπης θεατρικής σκηνής και τη σχέση της με τον δημόσιο χώρο. Το αποτέλεσμα του εργαστηρίου θα παρουσιαστεί στις 12/5 στον προαύλιο χώρο της έδρας του LABattoir, τα Παλιά Δημοτικά Σφαγεία, ως work in progress.

04

ΠΑΛΑΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΦΑΓΕΙΑ​
ΔΡΑΣΕΙΣ

Δράσεις στη Γειτονιά: Δικό σας​

Ένα σύνολο σύντομων καλλιτεχνικών δράσεων που άπτονται σε μια προσχεδιασμένη διαδρομή στην περιοχή γύρω από την έδρα του LABattoir, το κτίριο των Παλαιών Δημοτικών Σφαγείων. Σύμφωνα με τη φιλοσοφία του, το πρόγραμμα LABattoir ξεκίνησε μια διαδικασία επικοινωνίας και διαλόγου με ανθρώπους που ζουν ή εργάζονται στην περιοχή, και παράλληλα οργάνωσε ένα εργαστήριο για την δημιουργία ενός συλλογικού καλλιτεχνικού έργου με στόχο την ενεργοποίηση της γειτονιάς και την ανανέωση της ταυτότητάς της, τόσο για τους ίδιους τους χρήστες της όσο και για την υπόλοιπη πόλη. H νεοσύστατη καλλιτεχνική ομάδα που προέκυψε μέσα από το εργαστήριο σχεδίασε ένα σύνολο σύντομων δράσεων που οδηγούν από το κτίριο των Παλαιών Σφαγείων στην οδό Σαπφούς. Έχοντας ως αφετηρία την έννοια της “τέχνης για την κοινωνική αλλαγή” (art for social change), το συλλογικό έργο με τίτλο “ΔΙΚΟ ΣΑΣ” συνιστά το αποτέλεσμα μιας σειράς συναντήσεων, εργαστηρίων και συνδιαλλαγών ανάμεσα στους δημιουργούς και κατοίκους της περιοχής.

Ιδέα – καλλιτεχνική διεύθυνση: Χρήστος Σαββίδης (καλλιτεχνικός διευθυντής LABattoir)
Επιμέλεια: Θωμάς Διάφας
Καλλιτέχνες: Φώτης Βαζάκας, Γιώτα Βαλαή, Φωτεινή Διβάνογλου, Ελάινε-Κωνσταντίνα Ελαφρού, Θανάσης Κριτσάκης, Στέλλα Μαστοροστερίου, Αδαμαντία Ξηρίδου, Αρχοντία Σακελλαρίου, Ευαγγελία Σπυροπούλου, Γιώργος Τάγκος, Άννη Τσεβδομαριά, Ιουλία Χαραλάμπους
Συνδιαμόρφωση: Νίκος Δέμελης, Κέλλυ Κατή, Νατάσα Καρρά, Γιάννα Τσόκου

04

ΠΑΛΑΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΦΑΓΕΙΑ​
ACTIVITIES

Activities in the Neighborhood: Truly Yours​

A set of symbolic interventions performed along a walk in the area around LABattoir’s venue, the Old Municipal Slaughterhouse building.According to its mission statement, LABattoir started a process of communication and dialogue with people living or working in the area and organised a workshop for the creation of a collective art piece aiming to the activation of the neighbourhood and the renewal of its identity, addressed both to the neighbourhood’s users as well as to the rest of the city. The newly created group of artists and creatives that emerged through the workshop conceived a set of brief interventions that unravel as the audience walks from the Old Slaughterhouse to Sappho Street. Based on art for social change practices, the collective work “Truly Yours: is the final outcome of a series of meetings, workshops and exchanges among the creators and the residents of the region.

Inception – artistic management: Christos Savvidis (artistic director LABattoir)
Curator: Thomas Diafas
Artists: Fotis Vazakas, Giota Valai, Fotini Divanoglou, Elaine – Konstantina Elafrou, Thanassis Kritsakis, Stella Mastorosteriou, Adamantia Xiridou, Archontia Sakellariou, Evangelia Spiropoulou, Giorgos Tangos, Annie Tsevdomaria, Julia Charalambous
Contributors: Nikos Demelis, Kelly Kati, Natasa Karra, Gianna Tsokou

01

ΔΕΘ – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 10
ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Ψηφιακές τεχνολογίες: από το σχεδιασμό στην παραγωγή​

Εκπροσώπηση φορέων, εταιρειών, fablabs, start ups

 • ΦΟΡΕΙΣ: Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς (ΓΓΕΤ), Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής, Aριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ), Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ), Αrt Thessaloniki
 • ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ: Acrilix, Eco Sun, Thess Print, Πολυζωίδης, Whale graphics, Inomo, Valentino Marengo, IdeArt, Mobics, Softone, Stereoprint-Wave, Tetragon
 • FAB LABS: The New Raw, MAKE Creative Spaces, Decode, GCode

Έκθεση Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΑΠΘ

Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πολυτεχνική Σχολή, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Θα παρουσιαστούν εργασίες, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Οι εργασίες πραγματεύονται το ευρύτερο ζήτημα του ανα-σχηματισμού του κτισμένου περιβάλλοντος και των σύγχρονων προκλήσεων που απασχολούν τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό για το μέλλον. Οι εργασίες εκτείνονται σε ένα μεγάλο εύρος κλιμάκων και τεκμηριώνονται μέσα από σχέδια, μοντέλα, βιντεο και άλλα εκφραστικά και αναπαραστατικά εργαλεία.

Έκθεση έργων από το Open Call του Thessaloniki Design Week

Eπιλεγμένες συμμετοχές που αξιοποιούν ιδιαιτέρως τις ψηφιακές τεχνολογίες από το Open Call, όπως το 4o αγωνιστικό μονοθέσιο της ομάδας ARIST.U.R.T.LE από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Free Cage των
Roberto Rota, David Mandujano, Fabio Valie, Andrea Lopez, Francy Kaucz, Αγγελικής Παναγιωτοπούλου και Θοδωρή Παναγιωτόπουλου, το Future of Design της Dana Popescu, το Meaning And Storytelling Through The Senses του Ryan Crooks, το Porifera_Suspended Topologies των Ευφυμία Γιαννοπούλου, Pablo Baquero και Ιωάννας Συμεωνίδου, το Reflow των Κωνσταντίνου Χρηστίδη και Νικολέττας Παγούνα και το Cooking Objects των Tomas Vivanco και Fernando Vio.

01

TIF – PAVILION 10​
EXHIBITIONS

Digital technologies: from design to production​

Representation of organisations, companies, fablabs, start ups

 • ORGANISATIONS/INSITUTIONS: General Secretariat for Youth (GSfY), School of Architecture and School of Medicine, Aristotle University of Thessaloniki (AUTh), Centre for Research & Technology Hellas (CERTH), Hellenic Industrial Property Organisation (OBI), Hellenic Copyright Organization (HCO), Αrt Thessaloniki
 • COMPANIES: Acrilix, Eco Sun, Thess Print, Polyzoidis, Whale graphics, Inomo, Valentino Marengo, IdeArt, Mobics, Softone, Stereoprint-Wave, Tetragon
 • FAB LABS: The New Raw, MAKE Creative Spaces, Decode, GCode

Exhibition of Department of Architecture of the AUTh

School of Architecture, Faculty of Engineering, Aristotle University of Thessaloniki The exhibition will include selected student projects developed at School of Architecture of AUTH, both at undergraduate and postgraduate level. Projects will address the broad issue of re-forming the built environment and contemporary challenges connected to architectural design for the future environments. Projects expand over a broad array of scales and are documented through drawings, models, videos and other creative representational tools and media.

Exhibition of Thessaloniki Design Week's Open Call projects

Selected projects that use digital technologies, from the Open Call, like the the 4th Electric Racecar by Arist.u.r.t.le, Free Cage by Roberto Rota, David Mandujano, Fabio Valie, Andrea Lopez, Francy Kaucz, Angeliki Panagiotopoulou and Thodoris Panagiotopoulos, Future of Design by Dana Popescu, Meaning And Storytelling Through The Senses by Ryan Crooks, Porifera_Suspended Topologies by Effimia Giannopoulou, Pablo Baquero, Ioanna Symeonidou, Reflow by Konstantinos Christidis, Nikoleta Pagouna and Cooking Objects by Tomas Vivanco and Fernando Vio.

02

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΑΛΛΑΣ​
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Εργαστήριο Greenhouse​

Σχεδιαστικές και Καλλιτεχνικές Πρακτικές για την Παραγωγή της Καθημερινής Ζωής

Στόχος αυτού του εργαστηρίου είναι να παρέχει τα απαραίτητα εφόδια στους συμμετέχοντες, εξοπλίζοντάς τους με αυτοπεποίθηση για την εφαρμογή της προσέγγισης του Design στην ανάπτυξη υπηρεσιών και αντιμετώπιση προκλήσεων στο εργασιακό τους περιβάλλον. Το Greenhouse συνδυάζει την επίλυση μιας υπαρκτής πρόκλησης, με εκπαίδευση στα εργαλεία και στις τεχνικές του Design. Έτσι, διασφαλίζει ότι η εφαρμογή της εκπαίδευσης πάνω σε ένα πραγματικό, καθημερινό πρόβλημα, παρέχει μια πιο πλούσια εμπειρία μάθησης σε όλους τους συμμετέχοντες. Θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς ενώ κάποιες δραστηριότητες θα συμπεριλαμβάνουν μετακίνηση και εργασία σε χώρους εκτός του ξενοδοχείου. Η εκπαίδευση πραγματοποιείται από καταξιωμένους επαγγελματίες του χώρου (facilitators) από το Cardiff Metropolitan University.

02

MAKEDONIA PALACE
WORKSHOP

Greenhouse Workshop

The course will equip the participants with the confidence to apply design approaches to developing services and policies in their organisation. It combines a live project, set and assessed by a public body, with training in design tools and techniques. This approach ensures that the training is applied within a real-life context, providing a far richer learning experience for participants. It will take place at the premises of Macedonia Palace hotel, while some activities will include moving and working outside the hotel. The training is carried out by highly recognized expert facilitators from Cardiff Metropolitan University.

01

ΔΕΘ – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 10
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Τραγούδια Μηχανικών Γρύλων

: Ευτύχης Ευθυμίου / Decode

Βρισκόμαστε για τα καλά πλέον εντός της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης. Καθώς η οικονομία της κλίμακας ολοένα και αμφισβητείται, νέες αποκεντρωμένες αλυσίδες παραγωγής και διάθεσης διαμορφώνουν δυναμικά τον υλικό πολιτισμό. Μέσα από μία γρήγορη ανασκόπηση των τεχνολογιών ψηφιακής κατασκευής, θα εξετάσουμε το πολιτικό, εκφραστικό και υλικό χειραφετικό δυναμικό που συμπυκνώνει ένα fab lab.

01

TIF – PAVILION 10
PRESENTATION

Digital Transformation, LIVE

:Theo Granis / SoftOne

SoftOne is a dynamic Greek business software vendor, focusing strategically in the development of ERP/CRM, innovative Cloud services and Enterprise Mobility solutions. Distributing and supporting its products through a wide (>300) Channel Partners Network, SoftOne is trusted by 18,000 customers, counting already more than 3,500 Cloud installations in the Greek market.

06

ΛΙΜΑΝΙ – ΑΠΟΘΗΚΗ 1
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Metropolis

Fritz Lang, Γερμανία, 1927 / Γενική είσοδος: 3 €

Στο μέλλον, η Μητρόπολη είναι το καμάρι του σύγχρονου κόσμου: παράδειγμα υψηλής τεχνολογίας, στολίδι της πιο μοντέρνας αρχιτεκτονικής, με εντυπωσιακά πανύψηλα κτίρια, εναέρια κυκλοφορία, πλούτο, διασκέδαση – ένας παράδεισος που απολαμβάνουν οι λίγοι, οι αστοί. Κυβερνήτης είναι ο Τζο Φρέντερσεν, που διοικεί την πόλη από την κορυφή ενός ουρανοξύστη. Αυτή η πανέμορφη ουτοπία όμως δεν κινείται μόνη της. Είναι ένας καλολαδωμένος μηχανισμός, που λειτουργεί με τον εξαντλητικό μόχθο των εργατών που ζουν στα έγκατα της γης και χειρίζονται τις μηχανές, ώστε όλα να λειτουργούν ρολόι. Κάθε μέρα, εξουθενωμένοι από την σκληρή δουλειά οι εργάτες επιστρέφουν στα σπίτια τους, μόνο και μόνο για να ξεκινήσει η επόμενη βάρδια… Όταν ο γιος του κυβερνήτη γνωρίσει τυχαία την όμορφη κόρη ενός εργάτη, τη Μαρία, οι δυο τους θα προσπαθήσουν να εξαλείψουν το χάσμα που χωρίζει την πόλη τους.

Σκηνοθεσία: Fritz Lang. Με τους: Brigitte Helm, Alfred Abel, Gustav Fröhlich, Rudolf Klein-Rogge, Fritz Rasp, Theodor Loos. Ασπρόμαυρη, 147΄.

01

MAKE Creative Spaces
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Design to production, the prototyping process

Χρήστος Κύρου, MAKE Creative Spaces

Η ομιλία θα αναπτύξει την διαδικασία και την μεθοδολογία γύρω από την υλοποίηση ενός πρωτοτύπου. Θα εξηγήσει όλα τα στάδια από τα οποία πρέπει να περάσει κανείς μέχρι να πετύχει το στόχο του. Θα γίνει παρουσίαση των μέσων που υπάρχουν αυτή την στιγμή στις βιομηχανίες και πώς αυτά αλλάζουν την εξέλιξη της βιομηχανικής παραγωγής.

01

ΔΕΘ – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 10
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Σχεδιασμός επίπλων και αειφορία

Τόμμυ Παπαιωάννου

Τι πρέπει να εξετάσετε πριν σχεδιάσετε. Σκέψεις για τον καταναλωτισμό, την απαξίωση και τον σχεδιασμό επίπλων. Πώς μπορούν να σχεδιαστούν έπιπλα για επισκευή;

01

TIF – PAVILION 10​
EXHIBITIONS

Designing experiences in the areas of Culture and Tourism

George Pehlivanides, Spyros Tsafaras, TETRAGON SA

For the successful documentation and enhancement of cultural heritage, contemporary culture and touristic resources, it is now imperative to design innovative products, services, technologies and methodologies. Original and complex digital and interactive applications, often a result of research activity, contribute to new ways of interaction and experiential experience.

01

ΔΕΘ – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 10
ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Σχεδιάζοντας εμπειρίες στους χώρους του Πολιτισμού και του Τουρισμού

Γιώργος Πεχλιβανίδης, Σπύρος Τσαφαράς, TETRAGON AE

Για την πετυχημένη τεκμηρίωση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, του σύγχρονου πολιτισμού και του τουριστικού αποθέματος είναι πλέον επιβεβλημένος ο σχεδιασμός καινοτόμων προϊόντων, υπηρεσιών, τεχνολογιών και μεθοδολογιών. Πρωτότυπες και σύνθετες ψηφιακές και διαδραστικές εφαρμογές, συχνά αποτέλεσμα ερευνητικής δραστηριότητας, συμβάλλουν σε νέους τρόπους αλληλεπίδρασης και στη βιωματική εμπειρία.

01

TIF – PAVILION 10​
PRESENTATION​

Innovation, co-creation, improvement of Health

Panagiotis Bamidis, Lab of Medical Physics, School of Medicine of the AUTh

Social isolation and exclusion of specific groups of the population, such as the elderly, dementia patients and vulnerable groups in general, have been a scourge in recent years, as they lead these groups of people to exclusion from modern socio-economic developments. Addressing their everyday needs and encouraging their active participation at all levels are considered as key and main goals for social networking. The use of Information and Communication Technologies (ICT) can support this effort and offer a variety of advantages. In the framework and through specific examples of research projects of the Medical Physics Laboratory of the Aristotle University of Thessaloniki, this speech will highlight the concept of co-creation in the use of modern ICTs aiming supporting the elderly and vulnerable groups in their efforts to improve their quality of life.

01

ΔΕΘ – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 10
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ​

Innovation, co-creation, improvement of Health

Παναγιώτης Μπαμίδης, Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής ΑΠΘ

Η κοινωνική απομόνωση και ο αποκλεισμός συγκεκριμένων ομάδων του πληθυσμού, όπως τα ηλικιωμένα άτομα, οι ασθενείς με άνοια και γενικότερα οι ευπαθείς ομάδες, αποτελούν μάστιγα τα τελευταία έτη, καθώς ενεργούν ως παράγοντες απομάκρυνσης των ατόμων αυτών από τις σύγχρονες κοινωνικοοικονομικές εξελίξεις. Η αντιμετώπιση των καθημερινών τους αναγκών αλλά και η ενθάρρυνση της ενεργούς συμμετοχής τους σε όλα τα επίπεδα θεωρούνται βασικοί και κύριοι στόχοι για την κοινωνική δικτύωση. Η χρήση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας (Τ.Π.Ε.) μπορεί να στηρίξει το εγχείρημα αυτό και να προσφέρει ποικίλα πλεονεκτήματα. Στο πλαίσιο και μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα ερευνητικών προγραμμάτων του Εργαστηρίου Ιατρικής Φυσικής του ΑΠΘ, η ομιλία αυτή θα αναδείξει την έννοια της συνδημιουργίας στην αξιοποίηση σύγχρονων Τ.Π.Ε. με στόχο την υποστήριξη των ηλικιωμένων και των ευπαθών ομάδων στη προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας ζωής τους.

01

TIF – PAVILION 10​
PRESENTATION

Design and production of acrylic products, PVC, PC and other plastics

Diogenis Kamaris, ACRILIX SA

Partial analysis of the machinery and the company’s dynamics – possibilities, as well as of products that are being produced. Collaborators and services the company offers to a lot of different fields.

01

ΔΕΘ – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 10
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ​

Σχεδιασμός και κατασκευή προϊόντων από plexiglass, PVC, PC και άλλα πλαστικά

Διογένης Καμάρης, ACRILIX AE

Σχετική ανάλυση των μηχανημάτων & δυνατοτήτων της Acrilix AE καθώς και των προϊόντων που παράγονται από την εταιρεία και τη διάθεσή τους. Συνεργάτες και προσφερόμενες υπηρεσίες σε διάφορους τομείς.

01

TIF – PAVILION 10​
PRESENTATION

The value of virtual reality in culture and education

Dr. Spiros Nikolopoulos, CERTH- ITI

The use of virtual reality has been gaining momentum due to the advancements in VR headsets that offer quality experiences in low cost and the 3D reconstruction technologies that produce realistic 3D models with increased automation. In this talk we discuss how this VR landscape can benefit the fields of culture and education.

01

ΔΕΘ – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 10
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Η αξία της εικονικής πραγματικότητας στον πολιτισμό και την εκπαίδευση

Δρ. Σπύρος Νικολόπουλος, ΕΚΕΤΑ- ΙΠΤΗΛ

Η πρόσφατη άνθηση της εικονικής πραγματικότητας οφείλεται στις σημαντικές εξελίξεις στην αγορα των VR συσκευών που προσφέρουν ποιοτικές εμπειρίες σε χαμηλό κόστος, καθώς και στην αυτοματοποίηση των τεχνολογιών τρισδιάστατης αναπαράστασης που μπορούν να παράγουν ρεαλιστικά μοντέλα εύκολα και γρήγορα. Το αντικείμενο της παρουσίασης αφορά στα οφέλη που μπορούν να προσφέρουν οι παραπάνω τεχνολογίες στους τομείς του πολιτισμού και της εκπαίδευσης.

01

MAKE Creative Spaces
PRESENTATION

Design to production, the prototyping process

Christos Kyrou, MAKE Creative Spaces

We will discuss the methodology along with the processes regarding the creation of a prototype. We will explain all the stages that one must go through in order to achieve his goal. You will see the tools and materials that exist in the industrial environments and how those change the evolution of the industrial production.

01

TIF – PAVILION 10​
WORKSHOP

Shibui, from a dream to a brand

Constantinos Hoursoglou, Athanasios Babalis

At a moment where designers globally turn more and more to self production, we will present with full disclosure our journey from our first idea to today.

01

TIF – PAVILION 10​
PRESENTATION

Design and Production of a Prototype

Alexandros Stasinopoulos / 03 DESIGN

Design in general and Industrial Design in particular, is interwoven exclusively with the stylistic impact of a product. Policy makers, entrepreneurs, the general public (and also many designers) are unaware of the multidimensional tools it offers for internal and external organisations. In our presentation we will discuss methods and ways in which Design actually contributes to various areas of the development process of New Products / Services for organisations that aim at, in realistic terms, Diversification and Innovation.

01

ΔΕΘ – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 10
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Shibui, από το όνειρο σε ενά brand

Κωνσταντίνος Χούρσογλου, Θανάσης Μπάμπαλης

Σε μια διεθνή συγκυρία όπου όλο και περισσότεροι σχεδιαστές στρέφονται στην παραγωγή των αντικειμένων τους, θα παρουσιάσουν με πλήρη ειλικρίνεια το ταξίδι τους από την πρώτη ιδέα μέχρι σήμερα.

01

TIF – PAVILION 10​
PRESENTATION

Social Dragon on Instagram

Dot Lung (presentation in english)​

Learn what it takes to become a Social Dragon on Instagram. Dot Lung will share her proven formula to what actually makes the algorithm go on fire!

01

ΔΕΘ – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 10
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Social Dragon στο Instagram

Dot Lung (παρουσίαση στα αγγλικά)​

Μάθετε τι χρειάζεται για να γίνετε ένας Social Dragon στο Instagram. Η Dot Lung μοιράζεται την δοκιμασμένη συνταγή της για ό,τι πραγματικά “βάζει φωτιά” στον αλγόριθμο του Instagram.

01

TIF – PAVILION 10​
PRESENTATION

Word Wide Web: Content design and the digital reader

George Mantzouranedes

People do not read on the internet. An image equals 1,000 words. All the information on a website should not be more than 3 clicks away. These, and other myths about online content, in a presentation you will not have to read.

01

ΔΕΘ – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 10
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Word Wide Web: Σχεδιάζοντας κειμενικό περιεχόμενο για τον ψηφιακό αναγνώστη

Γιώργος Μαντζουρανίδης

Ο κόσμος δεν διαβάζει στο internet. Μια εικόνα ισούται με 1.000 λέξεις. Όλη η πληροφορία σε ένα website δεν πρέπει να απέχει πάνω από 3 κλικ. Αυτοί, και άλλοι μύθοι σχετικά με το online content, σε μια παρουσίαση που δεν θα χρειαστεί να διαβάσεις.

06

THESSALONIKI PORT - WAREHOUSE 1
FILM SCREENINGS

Bauhaus Spirit

Bauhaus Spirit: 100 Years of Bauhaus / Vom Bauen der Zukunft: 100 Jahre Bauhaus

NIELS BOLBRINKER, THOMAS TIELSCH, GERMANY, 2018

The film portrays the exciting history of Bauhaus, from its glorious first steps as an artistic movement to its decline as a vision for a utopian society. Furthermore, it presents current artistic and social projects, relating them to the legacy of Bauhaus. Gradually, in this frame, arise the questions that matter today: what kind of society do we live in, what society do we dream of, and how do we get there?

Direction: Niels Bolbrinker, Thomas Tielsch. Color, 90΄.

06

ΛΙΜΑΝΙ – ΑΠΟΘΗΚΗ 1
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Bauhaus Spirit

Bauhaus Spirit: 100 Years of Bauhaus / Vom Bauen der Zukunft: 100 Jahre Bauhaus

NIELS BOLBRINKER, THOMAS TIELSCH, ΓΕΡΜΑΝΙΑ, 2018​

Η χαρτογράφηση της ιλιγγιώδους πορείας που διέγραψε το καλλιτεχνικό ρεύμα του Bauhaus, από τις πρώτες στιγμές δόξας και ουτοπικής ονειροπόλησης μέχρι την παρακμή και τη διάψευση των προσδοκιών. Παράλληλα, το ντοκιμαντέρ διατρέχει τα καλλιτεχνικά ρεύματα του σήμερα, επιχειρώντας έναν συσχετισμό με την ιστορία και την παρακαταθήκη του Bauhaus. Σταδιακά και μεθοδικά, ξεπροβάλλουν τα αληθινά ερωτήματα. Ποια είναι η κοινωνία που ονειρευόμαστε και πώς θα βαδίσουμε προς αυτόν τον σκοπό;

Σκηνοθεσία: Niels Bolbrinker, Thomas Tielsch. Έγχρωμο, 90΄.