DESIGN

13-17ΟΚΤ

21

Η πρωτοφανής περίοδος που βιώνουμε, λόγω της πανδημίας, οδηγεί στην ανατροπή των δεδομένων σε όλες τις πλευρές της καθημερινότητας, τοποθετώντας τον υπάρχοντα τρόπο ζωής υπό αναθεώρηση. Κάτω από τις συνθήκες αυτές, ο καινοτομικός σχεδιασμός αποκτά μία διευρυμένη, ολιστική σημασία, ως το βασικό μέσο αναζήτησης και ανάπτυξης νέων ιδεών και λύσεων στην επικοινωνία, την εργασία, σε κάθε πλευρά της κοινωνικής μας ζωής. Κάτω από αυτό το πρίσμα, το 2ο Thessaloniki Design Week διοργανώνεται το 2021 με κεντρικό άξονα της θεματικής του την ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ.

Όλες οι πτυχές της διοργάνωσης εστιάζουν στην καινοτομία, την ευρηματικότητα και την εμπειρία του δημιουργικού δυναμικού και της επιχειρηματικότητας της πόλης και της χώρας, σε επαφή με τις διεθνείς τάσεις, αποσκοπώντας στον επαναπροσδιορισμό και την εξέλιξη κάθε πλευράς της ζωής μας, από την οικονομία και την παραγωγή, μέχρι το περιβάλλον και την υγεία, μέσω του σχεδιασμού προϊόντων και υπηρεσιών, τόσο στη μεγάλη κλίμακα, όσο και στη μικρή.

SPACE  
PUBLIC

Θεματικές ενότητες

 

Το 2ο ThessDW θα αποτελέσει μια πλατφόρμα  δικτύωσης, εξωστρέφειας και προβολής , πρωτοποριακών ιδεών και έργων, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μέσα από ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων, δράσεων, συμμετοχών φορέων, δημιουργών και διαγωνισμών που αναπτύσσονται με βάση τις παρακάτω θεματικές ενότητες:

Διαμορφώνοντας
τον Δημόσιο Χώρο

Στο πλαίσιο των αλλεπάλληλων μεταβολών της σημερινής εποχής προκύπτει η ανάγκη επαναπροσδιορισμού των υφιστάμενων μέσων, εργαλείων και λειτουργιών, προκειμένου να αναβαθμιστεί και να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του περιβάλλοντός μας. Ο αστικός και ο δημόσιος χώρος χρειάζονται καινοτόμες λύσεις, ώστε να απαντούν στις νέες προκλήσεις με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία και την προσβασιμότητα από όλους.

Με γενικότερο προσανατολισμό τις «Έξυπνες Πόλεις» (smart cities), δίνονται νέες δυνατότητες αντιμετώπισης αυτών των ζητημάτων μέσω των προηγμένων ψηφιακών τεχνολογιών, από τον σχεδιασμό στη μεγάλη κλίμακα και την αρχιτεκτονική, μέχρι το σχεδιασμό του αστικού πρασίνου και εξοπλισμού.

Δημιουργώντας στον
προσωπικό μας χώρο

Η συνεχής αλλαγή των συνθηκών διαβίωσης οδηγεί στην αναδιαμόρφωση του υπάρχοντος μοντέλου ζωής, των προσωπικών επιλογών και μέσων, ώστε να καλύπτονται οι σύγχρονες απαιτήσεις του ευ ζην της εποχής μας.

Η αξιοποίηση καινοτόμων λύσεων και πρακτικών και η προσθήκη νέων εμπειριών βελτιστοποιούν τις καθημερινές συνθήκες στον ατομικό χώρο και αναπτύσσουν νέες ευκαιρίες προσωπικής έκφρασης, επικοινωνίας, εκπαίδευσης, ψυχαγωγίας, χρηστικότητας και λειτουργικότητας. Οι ψηφιακές δεξιότητες και οι διαδικτυακές δυνατότητες επεκτείνουν πλέον τον προσωπικό χώρο, δίνοντας άλλες διαστάσεις στις διαπροσωπικές σχέσεις, με αρκετές όμως ακόμη απρόβλεπτες πτυχές.

SPACE  
PERSONAL

Τον Οκτώβριο, θα λάβει χώρα η   κύρια εκδήλωση του Thessaloniki Design Week , σε φυσική ή υβριδική μορφή δεδομένου των συνθηκών, με εκθέσεις, συνέδριο, workshops και ξεναγήσεις που θα απλώνονται σε χώρους της πόλης. Με τη συνεργασία φορέων και νέων δημιουργών θα παρουσιαστούν καινοτόμες λύσεις και ιδέες σε καίρια ζητήματα σχεδιασμού.

Διαγωνισμοί

.

Το 2ο Thessaloniki Design Week προσκαλεί δημιουργούς, ομάδες ή εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε όλους τους τομείς του σχεδιασμού, να υποβάλουν τις προτάσεις και τα έργα τους που αφορούν, είτε ψηφιακά, είτε απτά, προϊόντα, υπηρεσίες και εφαρμογές με άξονα την  ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ  και τις επιμέρους θεματικές ενότητες της διοργάνωσης.

Το 2ο Thessaloniki Design Week καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους, να δηλώσουν συμμετοχή στον διαγωνισμό Aφίσας & T-shirt με έμπνευση από τον κεντρικό άξονα του 2ου ThessDW  ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ . Οι συμμετέχοντες καλούνται να οπτικοποιήσουν τις σκέψεις, τις ιδέες και τον προβληματισμό τους αναφορικά με το θέμα του διαγωνισμού με πρωτότυπο τρόπο. Χρησιμοποίησε το λογότυπο του ThessDW και συνδιαμόρφωσε κι εσύ την οπτική ταυτότητα της διοργάνωσης!

Λόγω προβλήματος που δημιουργήθηκε στη φόρμα υποβολής προτάσεων του Open Call το τελευταίο διάστημα, δίνεται μία επιπλέον παράταση στην κατάθεση των προτάσεων σας μέχρι το τέλος του μήνα στις  30 Ιουνίου 2021 στις 23:00 , ώστε να μπορέσετε να στείλετε την πρότασή σας είτε μέσω της φόρμας, είτε με επισύναψη όλων των στοιχείων στο  welcome@thessalonikidesignweek.gr . Σας ζητούμε συγνώμη για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε.

Πληροφορίες

Tσαμπίκα Κωτούλα
Χριστίνα Χατζημιχάλη
T +30 2310 850642

ΑΜΚΕ Philartia

Σπύρος Τσαφαράς
T +30 2310 850642

Δήμος Θεσσαλονίκης

Κατερίνα Τσίτσελα
T +30 2313 318232

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

 
ΟΡΓΑΝΩΣΗ/ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ
συνδιοργανωση
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

Πληροφορίες

Ίλια Μπαρμπούτη
Γιώργος Γκεβρέκης
T +30 2310 850642

ΑΜΚΕ Philartia

Σπύρος Τσαφαράς
T +30 2310 850642

Δήμος Θεσσαλονίκης

Κατερίνα Τσίτσελα
T +30 2313 318232

© 2021 THESSALONIKI DESIGN WEEK,  powered by artdirector